HND traži manji PDV na sve informativne novine

Hrvatsko novinarsko društvo poziva novinare, urednike i predstavnike nakladnika u novinskim redakcijama da prionu dogovaranju i pregovaranju te da uskoro donesu statute medija kojima će urediti međusobne odnose novinara, urednika i nakladnika te proces imenovanja i razrješenja glavnih urednika. Sigurni smo da će to biti značajan pomak u unutarredakcijskoj demokraciji, u slobodi i u odgovornosti urednika i novinara i da će pozitivno utjecati na kvalitetu novina, stoji u priopćenju HND-a koje potpisuje predsjednik Zdenko Duka.

Poznato je, naime, da je hrvatska Vlada odlučila i predlaže Hrvatskom saboru od 1. srpnja sniženje s deset posto na pet posto PDV-a na dnevne novine koje imaju najmanje 25.000 riječi autorskih novinskih tekstova, ali uz uvjet da su redakcije donijele statute medija. Hrvatsko novinarsko društvo davno je i Ministarstvu kulture i upravama u novinskim redakcijama poslalo prijedlog o tome kako je moguće efikasno oživotvoriti medijske statute. HND podržava sniženje PDV-a na dnevne novine, ali smatra da bi to porezno sniženje trebalo biti primijenjeno na sve informativne novine, dakle i na informativne tjednike, ma koliko bilo teško klasificirati i odrediti koji su ti tjednici, piše Duka u priopćenju..

A ako pak porezna olakšica ostaje u primjeni samo za dnevne novine, onda smatramo da bi ona trebala biti primijenjena na sve dnevnike, bez ograničenja čije bi mjerilo bilo – koje novine sadrže a koje ne sadrže 25.000 riječi autorskih tekstova. Vladina odluka i prijedlog značajan je ustupak novinskoj industriji koja je doista iznimno ugrožena ekonomskom krizom, vrlo brzim promjenama u medijima i u novinarstvu ali svakako i neodgovornim ponašanjem pojedinih medijskih vlasnika. Upravo zbog toga što Vlada očito želi pomoći novinama, nema valjanog kriterija po kojima bi pomogla samo nekima, upozorio je na kraju Zdenko Duka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...