Hrvatski pomorci spasili iz kruzera u plamenu 2.200 putnika

Osamnaest hrvatskih pomoraca među najzaslužnijima su što u požaru koji je prošloga tjedna izbio na kruzeru Grandeur of the Seas među 2200 putnika nije bilo ozlijeđenih i što je ‘ploveći hotel’ u jednom komadu stigne iz američkog Baltimorea u Freeport na Bahamima, potvrđeno je Slobodnoj Dalmaciji.

‘Bravo, bravo, bravo!!!’, bile su riječi koje je 27. svibnja u 2 sata i 25 minuta u noći s razglasa probudile putnike i posadu 17 godina starog kruzera. Na brodu ih je zajedno bilo više od tri tisuće. Bravo označava šifru za požar, a kako se kasnije utvrdilo izbio između treće i šeste palube na krmi broda i ozbiljno je prijetio da brod pretvori u masovnu grobnicu.

Slobodnoj Dalmaciji je potvrđeno da je više od 70 posto časnika, koji su sudjelovali i rukovodili akcijom spašavanja, iz Hrvatske te da su oni najzaslužniji što se pomorska havarija nije pretvorila u tragediju.

Jedan od njih, u rangu najviših oficira upravljao je evakuacijom, drugi je rukovodio pripremom čamca za spašavanje, treći pazio na pogon broda, četvrti na sustav ventilacije, pet i šesti su predvodili grupe koji su smirivale goste…

Časnici koji su bili na brodu nisu željeli da im se spominju imena jer im nije do medijskog eksponiranja, ali kažu im je bila želja da se dozna što se na brodu događalo i da je nakon gotovo četverosatne borbe s vatrom sve završilo bez ljudskih žrtava i s velikom materijalnom štetom.

Zbog njihove prisebnosti brod kompanije ‘Royal Caribbbean’ nijednog trenutka nije izgubio pogon, stabilnost i mogućnost manevriranja i u konačnici je stigao do Freeporta.

Kada su izašli na kopno putnici su, njih 2200, zatražili da se posada broda postroji kako bi im mogli zahvaliti. Pomorci kažu da su to bile stadionske ovacije, a iz grla se orilo ‘Bravo, bravo, bravo!’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...