Huawei želi kupiti Nokiju!

Jučerašnje otkrivanje najtanjeg pametnog telefona na svijetu je moglo biti prilično dosadno – jer je o uređaju bilo poznato praktički sve. Da to ne bude slučaj pobrinuo se predsjedavajući Richard Yu, izjavivši kako bi otvoreno kupili posrnulog finskog mobilnog diva, a da bi time postali vodeći proizvođač pametnih telefona na svijetu.

“Razmatramo takve opcije, možda kombiniranje ima neke sinergije, ali sve ovisi o volji Nokije. Mi smo otvoreni”, rekao je Richard Yu. Iako su mnogi analitičari prvo postavili pitanje izglednosti nečeg takvog, dionice Nokije su odmah potom skočile iz stagnacije. Ako je kojim slučajem Yu mislio tek tako izjavama izazvati reakciju – pitanje je koliko je ona bila pozitivna po njega, a koliko po Fince.

Iako i Huawei ima Windows Phone uređaja u ponudi (a i u planu), Richard Yu smatra kako platforma nije dovoljno konkurentna za njih, niti za Nokiju. “Hoće li Windows Phone biti uspješan ili ne, teško je reći – ima jako malen tržišni udio. Platforma je slaba a opet traži licenciranje, što nije dobro. Android je besplatan”, dodao je Yu, pri tom ne računajući da pristup Google uslugama koje u mnogočemu čine Android košta proizvođače.

Čak i bez većih kupovina (ili uopće), Huawei je upornošću dogurao do treće pozicije najvećih proizvođača pametnih telefona, iza Samsunga i Applea. Yu smatra kako imaju više no dovoljno mjesta za probijanje na vodeću poziciju uz napuštanje tržišta običnih telefona – no pitanje je što bi se dogodilo da kakvim spletom okolnosti uistinu kupe Fince.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...