Irski premijer dobio pisma napisana krvlju

Predsjednik irske vlade Enda Kenny izjavio je da su mu poslana pisma napisana krvlju te da su ga protivnici vladinih planova o dopuštanju pobačaja u nekim slučajevima, pitanja koje polarizira zemlju već desetljećima, nazvali ubojicom.

Vlada je dogovorila u travnju nacrt zakona kojim bi se dopustio pobačaj u slučajevima kada je život žene u opasnosti, uključujući mogućnost njezina samoubojstva, nakon mjeseci prosvjeda zagovornika i protivnika takvog zakona.

Nakon što se oko 40.000 ljudi okupilo ispred vladinih ureda u Dublinu u subotu u najvećim prosvjedima protiv pobačaja u tradicionalno katoličkoj irskoj povijesti, Kenny je snažno stao u obranu vladinih planova. Sada me diljem zemlje nazivaju ubojicom, govore da ću nositi na duši smrt 20 milijuna djece, rekao je Kenny pred parlamentom.

Problem legalnog obavljanja pobačaja ponovno je došao u središte pozornosti prošle godine nakon smrti 31-godišnje trudnice Savite Halappanavar, kojoj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka, nakon čega je ta mlada stomatologinja umrla od otrovanja krvi.

Prema ustavnom amandmanu iz 1983. u Irskoj je pobačaj zabranjen u svim okolnostima, no devet godina poslije, u takozvanom slučaju X silovane 14-godišnjakinje, vrhovni je sud presudio da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i mogućnost njezina samoubojstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...