Iz pročišćivača smrdile crne jame

Nakon niza neuspješnih pokušaja rješavanja problema nesnosnog smrada koji dopire s pročišćivača na Ričinama, u zadarskoj Odvodnji odlučili su se za novo rješenje problema. Do sad konzultirani projektanti i njihova ponuđena rješenja nisu davali rezultate, pa se istraživanjem cijelog slučaja došlo do spoznaje što zapravo proizvodi nesnosan smrad koji je postao veliki problem okolnim stanarima.

U Zadru još uvijek postoji veliki broj, ne septičkih, nego crnih jama. Riječ je o jamama koje nisu betonirane i u kojima nakon otjecanja vode ostane crni mulj. Pražnjenjem tih jama u sustav se ubrizgava tolika količnima smrdljivog mulja koji se postojećom tehnologijom ne može dovoljno razrijediti, rekao je direktor Odvodnje Grgo Peronja.

Peronja kaže da su do te spoznaje u Odvodnji došli sasvim slučajno. Naime, nakon što se dogodila havarija s mostom na bazenima, pročišćavač Ričina nekoliko dana nije primao kamione s fekalijama tako da nesnosnog smrada nije bilo. Stoga je odlučeno da će se u gospodarskoj zoni Crno, u dijelu gdje je predviđen premještanje zadarskih komunalnih tvrtki Odvodnje, Vodovoda, Liburnije, Nasada itd. izgraditi podstanica za prijem »fekalaca«. U toj stanici bi se fekalije miješale s gradskom kanalizacijom i tako razrijeđene dolazile na glavni pročišćivač.

Dodatno, kaže Peronja, objavio bi se natječaj za doradu pročišćivača Ričina, ali koji ne bi kao do sad, predviđao milijunske zahvate, nego zahvate koji bi koštali nekoliko stotina tisuća kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...