Izborna šutnja!

U Hrvatskoj je od ponoći do nedjelje u 19 sati na snazi izborna šutnja za drugi krug lokalnih izbora. Za izborne šutnje zabranjuje se javno predstavljati izborne programe, objavljivati procjene izbornih rezultata i prošle, neslužbene rezultate izbora, izjave i intervjue sudionika izborne promidžbe te nagovarati birače da glasuju za određenog kandidata, poručuje DIP.

 

GONG pozvao na poštenu izbornu utakmicu!

Sudionike izbora DIP je pozvao da se suzdržavaju i od drugih aktivnosti koje bi mogle utjecati na birače i ometati ih slanja SMS poruka i elektroničke pošte, ubacivanja letaka u poštanske sandučiće, telefonskih poziva ili ‘na drugi način iskazanog poticanja birača da izađu na izbore i glasuju za određenog kandidata’.

 

Drugi krug izbora u 166 općina, 86 gradova, 11 županija i Zagrebu

Ističe da se izborna šutnja mora poštovati i na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, Flickera, Vimea, YouTubea. U tom smislu, navodi DIP, za izborne šutnje nije dopušteno postavljati nove promidžbene sadržaje poput statusa, videoklipova, slika ili komentara koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti na privatnim stranicama povezanih privatnih korisnika ili dostavljaju na njihove privatne e-mail adrese.

Pozivaju se i svi drugi subjekti koji nisu izborni sudionici, ali su posredno ili neposredno povezani s izbornim sudionicima, da se tijekom izborne šutnje suzdržavaju od aktivnosti koje bi značile njezino kršenje, a posebno da svojim aktivnim istupanjem u medijima posredno predstavljaju izbornu promidžbu određenih kandidata sudionika drugog kruga glasovanja na lokalnim izborima, priopćio je DIP.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...