“Izgradit ćemo kuću za roditelje bolesne djece, smještaj i hrana bit će im besplatni!”

Točno u podne na zagrebačkom Rebru počela je press konferencija roditelji preminule Nore. Oni će javnost izvijestiti o stanju financija nakon humanitarne akcije za njihovog “strašnog lava”.

“Roditelji neće morati imati niti jedne jedine kune! Imat će organiziran smještaj  i hranu! Njihova jedina briga biti će posvetiti se svom bolesnom djetetu. U jednu takvu ustanovu smo mi bili smješteni u Americi, tako smo došli na ideju da nešto takvo napravimo ovdje. Ljudi imaju previše problema zbog egzistencije i ne mogu se posvetiti svom djetetu, već se broe i s nekim drugim nedaćama. To je nešto što će ostat generacijama koje dolaze jer nažalost bolesne djece će uvijek biti”, kazao je Norin otac dodajući kako “našim malim ćelavim anđelima treba pomoći”

“Grad Zagreb i gradonačelnik su se uključili, imamo njihovu podršku, imamo podršku cijelog našeg idjela hematologije i onkologije na Rebru, želimo svima zahvaliti. Liječnici i sestre s odjela postali su naša obitelj. Nora nam je ostavila misiju, mislim da je ovo logičan slijed. Želimo barem dio vratiti ljudima koji su pomogli našem djetetu”, kazala je Norina majka.

“Poslovica da vrijeme liječi sve rane, stoji samo na papiru. Ovaj nas projekt drži na snazi. To je naša Nora. Marija Rukavina je rekla prije nekoliko dana, ovo nije samo Zaklada, ovo je moja Ana. Tako je i kod nas”, rekla je Đana Atanasovska.

S izgradnjom kuće trebalo bi se početi već u jesen.

Podsjetimo, u samo nekoliko dana u siječnju građani Hrvatske prikupili su više od 5 milijuna kuna kako bi malena Nora mogla otputovati u Philadelphiju po “novi život”. Otputovala je 7. veljače, a dan kasnije bila je primljena u Wood Centre Dječje bolnice u Philadelphiji. Primio ju je dr. Stephan Grupp, dječji onkolog koji je prošle godine sedmogodišnju djevojčicu Emily Whitehead podvrgnuo prvoj eksperimentalnoj terapiji koja uključuje oslabljeni oblik HIV-a, poznatiji kao spori virus.

No, problemi su počeli tjedan dana nakon dolaska. Nora se osjećala slabo i imala je povišenu temperaturu pa je otkriveno da je “zaradila” trbušni virus koji je harao. Kada se stanje smirilo, 11. ožujka stigla je informacija kako se opet njeno zdravstveno stanje pogoršalo. Njen djed je pojasnio kako su se kod Nore pojavile gljivice koje su uobičajena pojava kod pacijenata koji primaju kemoterapiju, no problem je kada one dođu do mozga kao u Norinom slučaju. Zbog te infekcije Norino liječenje se nije moglo nastaviti.

Samo dva dana kasnije djevojčica je završila na intenzivnoj njezi jer je teško disala i dobila je visoku temperaturu. “Stanje je opasno”, poručili su na njenoj Facebook stranici. Pet dana kasnije, malena Nora je preminula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...