Jimmy Stanić i Scharf Slub Swing Quintet večeras u Zadru

Dobitnik ovogodišnje nagrade Porin za životno djelo, osamdesetčetverogodišnja legenda hrvatske glazbe Jimmy Stanić gostuje u Zadru povodom Svjetskog dana glazbe. Nastupit će uz Scharf Club Swing Quintet kojeg čine ugledni hrvatski jazz glazbenici Mario Igrec (gitara), Miljenko Puljić (violina), Antun Nino Reljić (klavir), Ranko Purić Campi (bugarija, gitara) i Nenad Jura Vrandečić (kontrabas).

Naziv Scharf Club Swing Quintet simbolično je povezan s tradicijom hot klubova te Djangov gypsy swing, a ono što ovaj sastav uistinu čini scharf je miješanje glazbenog nasljeđa Srednje Europe s utjecajima swinga, bluesa, starogradske, ciganske i filmske glazbe.

Stjepan Jimmy Stanić punih je šest desetljeća na hrvatskoj glazbenoj sceni. Bavio se jazzom, rock and roll-om (bio je prvi pjevač koji je u Hrvatskoj izvodio rock and roll uživo!), šlagerima i u svim glazbenim žanrovima bio izuzetno uspješan. Započeo je još pedesetih godina kao gitarist i kontrabasist kada je pratio je legendarnoga Dizzyja Gillespieija. Zatim je otkrio svoj glas, topli i ugodni bariton koji mu je donio naklonost široke publike.

Debitantsku ploču Cowboy Jimmy snimio je slučajno, dvije godine ranije, kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere. Zahvaljujući nadimku Jimmy šef Nikica ga je pozvao, našalivši se: “Jimmy, imamo za tebe pjesmu po mjeri – Cowboy Jimmy!” Tako je svojim premijernim singlom na 78 okretaja godinama, tih 50-ih, svakodnevno bio na radio valovima, usporedo s Robićem i njegovim Joeom te s Plašljivim gaučom Vojina Popovića, jodlajući “o prerijskoj sili hrabroj kao lav” i usput nam potvrđujući popularnost kaubojskog žanra! Slična će biti i sljedeća uspješnica Mladi poštar, koju je snimio 1956., zajedno s još tri singla ispunjena američkim standardima s prilogom domaćeg noveltyja (They Can Take i My Heart Stood Still; Don’t Blame Me i Take A Chance On Love; Zlatne minđuša / Earrings i Mali Bam). No, već prije toga, zahtjevne Volim Pariz i Flamingo, u aranžmanima Tomice Simovića i Miljenka Prohaske, najavit će karijeru s jedne strane omeđenu evergrinima poput Zamagljenog prozora, Prolazi sve i Jutro će promijeniti sve, i s druge dosjetkama, kao što su Bio sam konjušar cara, Moja kobila Suzy, Prsluk pucam, koje su otkrivale Jimmyjevu sklonost humoru, osobini što će ga promaknuti u posve osobita vicmahera i originalna zabavljača.

Njegov topao vokal dopuštao mu je da se upušta u trku s hitovima dana kao što je u 50-ima bio Bernardine, u 60-ima Dilajla (Delilah) i Bonnie i Clyde, a početkomn 70-ih El condor pasa; da snimi longplejke sa standardima ranije proslavljenim u izvedbama Franka Sinatre, Dina Martina, Nata Kinga Colea ili Tonyja Bennetta, poput Stjepan Jimmy Stanić Live In Concert ili Jimmy Stanić & Glenn Rich Orchestra (zapravo Orkestar Silvija Glojnarića!); ali prije svega da nas svojim ležernim i nepretencioznim, duhovitim nastupima i bogatim tonom punim swinga prenese u atmosferu klupske zabave popraćene salvama smijeha.

Jimmy Stanić izuzetno je zadovoljan s nagradom za životno djelo, ali ne pomišlja na završetak svoje karijere.

Koncert možete pogledati u dvorištu Providurove palače s početkom u 21:30 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...