Kako možemo postati pametniji

Inteligencija je zapravo puno kompleksnija nego što se mislilo, tako da sve više stručnjaka vjeruje da je možemo unaprijediti, i to ne posebnim vježbama nego načinom života. Evo nekoliko savjeta stručnjaka.

Za početak, ona smatra da nas razne situacije mogu opametiti, naravno putem iskustava koja na taj način dobivamo. U matematiku povećanja inteligencije ovim putem ulaze i motivacija i pozornost, količina sna i stresa i još nekoliko faktora.

Uvjerenja koja imamo također igraju veliku ulogu, jer u slučaju da čvrsto vjerujemo da su sposobnosti dane i ne mogu se unaprijediti, brzo ćemo doći do svojih limita i tu je kraj. Oni koji vjeruju da se mogu poboljšati i rade na tome, najčešće i uspijevaju.

Sve u čemu smo stručni čini nas pametnijima, no do stručnosti u određenom području dolazi se teškim radom – znanstvenici su izračunali da je potrebno uložiti 10 tisuća sati za to.

Princip obrade infomacija u mozgu sprječava nas da pažnju usmjeravamo na dvije stvari u isto vrijeme, stoga vježbanje fokusa na jednu stvar pomaže razvoju sposobnosti našeg mozga.

Emocije također imaju svoju ulogu, jer nam pozitivno raspoloženje omogućava kreativnije razmišljanje u širim okvirima, dok nervoza oduzima kapacitete mozga koji su potrebni za rješavanje problema, pa zato i griješimo kad smo nervozni.

Sve što omogućava da naše tijelo funkcionira što kvalitetnije dobro je i za mozak, pa se treba pravilno hraniti, spavati dovoljno i redovito vježbati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...