Kalifornija: Prvo istospolno vjenčanje nakon 5 godina

Dva dana nakon povijesnih odluka Vrhovnog suda SAD-a o homoseksualnim brakovima, kalifornijsko je pravosuđe jučer, nakon petogodišnje stanke, ponovno uvelo bračne zajednice istospolnih osoba, što je odmah stupilo na snagu, te su se prva vjenčanja održala tijekom večeri.

Proglašavam vas sada suprugama za cijeli život, kazala je kalifornijska ministrica pravosuđa Kamala Harris vjenčajući Kristin Perry i Sandy Stier u gradskoj vijećnici San Francisca uz pljesak bližnjih.

Službeno vjenčanje tog para prvo je za homoseksualce u Kaliforniji unatrag pet godina. Kalifornija je bila jedna od prvih američkih saveznih država koja je legalizirala homoseksualni brak u lipnju 2008. Približno 14.000 gay parova tada je sklopilo brak. No, šest mjeseci poslije, na referendumu je usvojen Prijedlog 8, kojim je brak rezerviran za heteroseksualne parove.

Za zaštitnike prava homoseksualaca počela je tada duga sudska bitka protiv Prijedloga 8, koji je savezni sudac ocijenio protuustavnim 2010., što je dvije godine poslije potvrđeno u prizivu.

U očekivanju odluke Vrhovnog suda SAD-a o tom pitanju, prizivni sud je prekinuo praksu vjenčanja.

No, u srijedu, Vrhovni sud je ocijenio da skupina branitelja Prijedloga 8 nije za to zakonski ovlaštena te je stoga predmet vraćen kalifornijskoj jurisdikciji.

Jučer je prizivni sud, dakle, ukinuo suspenziju, odobrivši sklapanje brakova bez odgode u Kaliforniji.

Odluku je smjesta popratilo sklapanje brakova Kristin Perry i Sandy Stier u San Franciscu te Paula Katamija i Jeffa Zarrilla u Los Angelesu, podnositelja tužbe u sudskoj bici protiv Prijedloga 8.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...