Kaos u Turskoj: Prosvjedi šireom zemlje, ulice gore, policija se obračunava s prosvjednicima

Neredi koji su jučer izbili u Istanbulu nakon žestokog sukoba policije i prosvjednika koji pokušavaju spriječiti pretvaranje parka Gezi u središnjoj istanbulskoj četvrti Taksim – onoga što mnogi stanovnici Istanbula nazivaju “posljednjim gradskim zelenim javnim prostorom” – u trgovački centar, nastavljeni su i danas.

Mirni prosvjed, koji je trajao još od ponedjeljka, policija je jučer uspjela pretvoriti u sveopći kaos nakon što su prosvjednike pokušali rastjerati suzavcima i vodenim topovima. Bijesni narod odgovorio je policiji na nasilje – nasiljem. Uzvratili su bacanjem kamenja i boca, podizanjem barikada na ulicama, paljenjem smeća, kontejnera, kioska… Svijet su obišle fotografije ulica poznate “europske četvrti” Istanbula u plamenu.

Iako su neslužbene brojke u medijskim izvješćima govorile o čak stotinjak ozlijeđenih u jučerašnjim neredima, u službenoj izjavi za medije je gradonačelnik Istanbula Huseyin Avni Mutlu kazao kako je 12 osoba ozlijeđeno, od čega je jedna kritično. Izvijestio je i kako su 63 osobe uhićene.

Al Jazeerini izvjestitelji iz Istanbula javili su kako se mnogi žale na činjenicu da je policija nasumice bacala suzavac na ljude: “Vidjeli smo mnogo turista kako trče u raznim smjerovima. Ljudi su se pokušavali skloniti u obližnjim kafićima i domovima. Policija je suzavac bacala u raznim smjerovima, nasumično”.

 

Broj prosvjednika sve veći, prosvjedi se šire diljem Turske

Broj prosvjednika sve je veći, pozivi na prosvjede šire se društvenim mrežama, a strani mediji ocjenjuju kako su prosvjedi prerasli u neformalni referendum o posljednjim političkim potezima turskih vlasti.

Kako javlja agencija Anadolija (AA), od ranih jutarnjih sati u Istanbulu se okupio velik broj osoba koje su se autobusima zaputile u glavni grad kako bi se pridružili prosvjedima. Prosvjednici se okupljaju i u drugim gradovima.

Jedna grupa prosvjednika prešla je preko mosta na Bosporu nakon čega je policija intervenirala i zatražila da se prosvjednici raziđu. Glasnogovornici prosvjedne skupine su tražili od policije da im dozvoli da nastave kretanje do centralne istanbulske četvrti Taksim, gdje su se jučer i odigrali najveći neredi. Međutim, policija nije dozvolila da prosvjednici nastave kretanje prema Taksimu, istaknuvši da su prosvjedi ilegalni te su upozorili grupu da se mirno raziđe. Nakon toga je uslijedio novi obračun prosvjednika i policije – prosvjednici su na policiju bacali kamenje, dok je policija protiv prosvjednika upotrijebila vodene topove i suzavac.

Održavaju se prosvjedi i u Ankari, Izmiru, Bolu te još nekim turskim gradovima u znak negodovanja protiv jučerašnjih nereda u srcu Istanbula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...