Kreće realizacija 200 mil. eura vrijednog Pag Resorta

– Može se reći da već imamo stranog partnera i po isteku sezone sigurno krećemo s radovima. Trenutno smo u razgovorima s dva ozbiljna investitora, jednim američkim fondom i jednom arapskom tvrtkom – Radovan Tubin

Nositelj projekta je tvrtka Quaestor Pag d.o.o., a radi se o luksuznom turističkom kompleksu koji bi trebao ispunjavati zahtjeve svakog gosta. Površina zemljišta budućeg kompleksa proteže se na 425.000 metara četvornih, od čega je gotovo 90 posto građevinska zona

U nastavku gospodarske krize koja trese Hrvatsku već nekoliko godina i ne pokazuje znake oslabljivanja, jedini se spas nazire u nasušno potrebnim investicijama. Nažalost, usprkos fokusu na privlačenje stranih ulagača, Vlada bilježi porazne rezultate i sve manje domaćih i stranih investicija.

S druge strane pak, dobre vijesti stižu iz Hrvatske gospodarske komore i njihova Centra za investicije, zahvaljujući kojem bi konačno mogli zabilježiti prvu veću investiciju u posljednjih nekoliko godina. Radi se o visokovrijednom projektu Pag Resort, u sklopu kojeg će strani investitori već nakon završetka turističke sezone krenuti s investicijom “teškom” oko 200 milijuna eura.

Kako ističu nositelji drugih projekata, ova je vijest izuzetno važna za cijelu Hrvatsku jer bi konačno mogla pokrenuti dugoočekivani investicijski val i interes ozbiljnih svjetskih igrača.

 

Nesposobnost Vlade

Iako je Vlada na početku mandata investicije stavila na prvo mjesto svojih zadataka u četverogodišnjem mandatu, na pola puta i dvije godine kasnije, pa čak i uz činjenicu da uskoro ulazimo u Europsku uniju, investicije su na nikad nižoj razini. Takav razvoj događaja nije za čuditi obzirom da se u cilju privlačenja stranih ulagača nisu riješili osnovni problemi, a o čemu se radi pokazuje zorno i Ministarstvo gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koje vlastiti katalog najavljuje već dvije godine. Strani ulagači tako, ako i zanemare sve birokratske prepreke i neučinkovito pravosuđe ostaju zbunjeni pokušajem da saznaju u što se isplati investirati u Hrvatskoj. Umjesto konkretnih projekata na internetskim stranicama ministar gospodarstva nudi informativni portal “Investicije”, na kojem ulagači mogu saznati zašto ulagati, koji su aktualni propisi, kakvi su poticaji, troškovi poslovanja i porezni sustav, no na najvažnije pitanje – u što ulagati – Ministarstvo još uvijek nema odgovor. Dakle, od dugo najavljivanog kataloga investicija i dvije godine nakon preuzimanja vlasti – ništa, a Vlada još uvijek nije u stanju ponuditi potencijalnim investitorima popis projekata vrijednih njihove pažnje.

Umjesto ministra Vrdoljaka, popis 113 projekata vrijednih 5,2 milijarde eura nedavno je ponudila Hrvatska gospodarska komora. U tom popisu na samom vrhu, s projektima vrijednim preko 1,3 milijarde eura nalazi se Zadarska županija, i to zahvaljujući u prvom redu visokim iznosima pojedinih projekata.

Neke od županija, poput Ličko-senjske ili Primorsko-goranske, ponudile su i po 15-ak projekata, no njihova ukupna vrijednost daleko je manja što bi se moglo pokazati kao prednost. Kako bilo, potencijalni investitori pomoću ovog Kataloga mogu saznati u koje konkretne projekte mogu uložiti svoj novac, a na što su se neki od njih, kako se pokazuje, i odlučili. Naime, kako saznajemo, malo poznati projekt “Pag Resort” vrijedan 229,8 milijuna eura, našao je zainteresirane investitore iz SAD-a i Saudijske Arabije, koji bi s gradnjom trebali započeti već ujesen.

 

Luksuzni turistički kompleks

Nositelj projekta je tvrtka Quaestor Pag d.o.o., a radi se o luksuznom turističkom kompleksu koji bi trebao ispunjavati zahtjeve svakog gosta. Površina zemljišta budućeg kompleksa proteže se na 425.000 metara četvornih, od čega je gotovo 90 posto građevinska zona.

Lokacija se nalazi šest kilometara od grada Paga i oko 200 metara od glavne otočke ceste, a ističe se i blizina Zadra i Zračne luke na 30, odnosno 40 kilometara. Pag Resort sastojat će se od tzv. Harbor Village kompleksa malih zgrada oko glavnog trga, s trgovinama, restoranima, dalmatinskim konobama, obrtima i slično, četiri hotela s četiri ili pet zvjezdica, wellnes kluba, konferencijskog centra i slično.

Predviđeni su i rekreacijski objekti poput vodenog i avanturističkog parka, uređenje pješčane plaže duljine 500 metara, objekti za zabavu poput kina, ljetnog kazališta, galerija i slično te niza sportskih objekata. Tu je također i etno selo, marina s 200 vezova i potencijalni golf teren s 18 rupa.

U dosadašnjem stupnju razvoja projekta otkupljeno je kompletno zemljište budućeg kompleksa, lokacija je određena urbanističko-razvojnim planom, dovedena je sva potrebna infrastruktura poput struje, vode i ceste, utvrđeno je pomorsko dobro i sve geodetske kote.

Sa zapadne strane nalazi se pak golemo zemljište od oko 75 hektara na kojem je planirana izgradnja golf terena, dok sa desne strane još ne postoje planovi, ali je moguća kupnja zemljišta i proširenje kompleksa. Iza tvrtke Quaestor Pag stoji Radovan Tubin iz riječkih Jadranskih hotela, a kako kaže, zainteresirane investitore već su pronašli i projekt kreće sa realizacijom već ove godine.

– Može se reći da već imamo stranog partnera i po isteku sezone sigurno krećemo s radovima. Trenutno smo u razgovorima sa dva ozbiljna investitora, jednim američkim fondom i jednom arapskom tvrtkom. Početni dio projekta ići će po usvojenom Urbanističkom planu uređenja, a kasnije širenje i gradnja golf terena ovisi o investitoru – kaže nam Tubin i dodaje kako će okvirna vrijednost projekta iznositi od 150 do 200 milijuna eura. Kako kaže Tubin, ovaj projekt trebao bi otvoriti i 300-tinjak radnih mjesta.

 

Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Narodnog lista…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...