Legendarni junaci Alana Forda na kazališnim daskama

Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Jeremija, Broj Jedan, samo su neki od likova kultnog stripa Alan Ford koji odnedavno možete pogledati i u kazališnoj verziji u Zagrebačkom kazalištu mladih. Koja je tajna uspjeha ovog više od 40 godina starog stripa i kako su njegovu kazališnu adaptaciju prihvatili fanovi, otkrio nam je redatelj predstave Dario Harjaček.

Alan Ford Maxa Bunkera i Magnusa prvi je put objavljen davne 1969. godine u Italiji, a tri godine poslije prvi je broj objavljen i u Hrvatskoj, te je zahvaljujući odličnom crtežu i specifičnom humoru odmah stekao kultni status. Riječ je o stripu na kojem su odrasle brojne generacije, baš kao i redatelj predstave Dario Harjaček, koji ga ovom predstavom želi približiti i mlađoj publici.

“Ta duhovitost koja zrači iz Alana Forda je nekako strahovito bitna za jednu fazu odrastanja tako da, koliko je meni to bilo važno u jednoj fazi života, nadam se da će sada kada Alan Ford više nije toliko popularan kao prije možda se nekako obnoviti sjećanje na taj veličanstveni strip”, ističe Harjaček.

Osim zbog svojih duhovitih dijaloga u kojima se svatko s ovih prostora mogao pronaći, legendarni status Alan Ford, kaže Harjaček, duguje i činjenici da se bavi bezvremenskom temom, materijalizmom. “Rijetko ćete čuti da netko kaže da ima dovoljno, a gotovo od svakog ćete čuti da nema dovoljno. Ta neka vječita potreba da se grabi i da se ima više je toliko zapravo nevjerojatno duhovito opisana u Alanu Fordu da će on uvijek biti jedno ključno mjesto koje će kritizirati taj sustav”, kaže Harjaček.

Scenarij za predstavu Harjaček je bazirao na prvih 50 epizoda stripa. Pisan je, kaže, za sve uzraste od 7 do 77, a ono što ga posebno veseli je što je predstava naišla na odličan prijem kod fanova.

“To mi je jako važno jer ono što smo mi pokušali je napraviti autentičnog Alana Forda i vizualno i u jeziku, i u svakom drugom smislu htjeli smo zapravo napraviti predstavu koja će oživjeti strip, koja će biti pandan stripu”, pojašnjava redatelj.

Uz prokušanu glumačku ekipu, u kojoj Filip Nola tumači tajnog agenta Alana Forda, a Superhika Milivoj Beader, posebno se ističe Doris Šarić-Kukuljica u ulozi Broja Jedan. Kaže kako je jako zabavno biti u koži vođe i osnivača grupe TNT.

“On je stari, cinični, zločesti škrtac autoritet bez presedana i tu malu skupinu drži na oku, rekli bismo, 24 sata”, kaže Šarić Kukuljica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...