Meduze postaju vladarice Jadrana

– U Sredozemnom i Crnom moru, pa tako i u Jadranu, sve je više meduza, što je posljedica globalnog zatopljenja, ali i, prvenstveno, prevelikog izlova ribe, stoji u najnovijem upozorenju FAO-a, UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu.

Zbog prevelikog izlova ribe, pojašnjava se, prorijeđene su brojne riblje vrste koje se hrane planktonima, zbog čega su meduze zauzele njihovo mjesto u hranidbenom lancu i u tom se izobilju hrane sve više razmnožavaju. No, kako se hrane i ribljom ikrom, riba je sve ugroženija, a meduze postaju vladarice svih oceana na svijetu.

– Zlokobni začarani krug se zavrtio, a pokrenuo ga je čovjek pretjeranim, neumjerenim izlovom, poručuju stručnjaci FAO-a.

U Jadranu je, kažu, pad ribljeg fonda zabilježen i prije 20 do 30 godina, kada je ovuda, doslovno, žarila i palila Pelagia noctiluca, meduza svjetloljubičaste boje. U jednoj godini, na područjima na kojima je učestalost ove vrste povećana, Pelagia noctiluca opeći može i nekoliko desetaka tisuća kupača.

U kombinaciji pošasti meduza s daljnjim pretjeranim izlovom, upozorava FAO, obnova ribljeg fonda nema velike šanse. Podsjećaju i na invaziju vrste Mnemiopsis leidyi 80-ih godina u Crnom moru, u koje je ova meduza stigla iz Atlantika, doslovno bacivši “na koljena” riblji fond Crnog mora. Posljedice su ublažene tek kad je u Crno more stigla Beroe ovate, druga vrsta meduza koja se hrani Mnemiopsisom.

Od 80-ih naovamo riblji se fond još uvijek nije oporavio, a daljnji mu pretjerani izlov ribe ne ide u prilog, upozorava FAO, napominjući kako je porast broja meduza karakterističan za sve oceane, u kojima meduze počinju nadvladavati ribe. Pogoduje im globalno zatopljenje i porast razine mora, imaju, nadalje, malo prirodnih neprijatelja, a brodovima se, u balastnim vodama i na druge načine, “sele” po oceanima.

Jedna je vrsta meduza, Turritopsis nutricula, čak i besmrtna, jer se prilikom svake reprodukcije vraća u svoje “maloljetničko” doba. Osim toga, meduze u trenucima nasilne smrti izbacuju jajašca i sjeme u velikim količinama, održavajući tako svoj opstanak.

Kako upozorava FAO, ne učini li se nešto s meduzama, one će presuditi ribama. Prije svega, preporuča UN-ova organizacija, još se ozbiljnije treba uhvatiti u koštac s pretjeranim izlovom riba i stakleničkim plinovima. Ugledati se treba na zemlje u kojima se ljudi meduzama čak i hrane, odnosno usavršavati proizvode od ove morske vrste, a besmrtnu vrstu, Turritopsis nutriculu, sposobnu zaustaviti proces starenja, upotrijebiti za proizvodnju “eliksira mladosti”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...