Merkel protiv većih ovlasti Europske komisije

Njemačka kancelarka Angela Merkel protivi se davanju većih ovlasti Europskoj komisiji i slaže se s Francuskom da bi vlade zemalja EU-a trebali bliskije surađivati na politici gospodarstva, doznaje se u nedjelju iz intevjua tjedniku Der Spegel.

Berlin je u pravilu podržavao jaču Komisiju, ali je tijekom dužničke krize u eurozoni njezin utjecaj slabio, dok je Njemačka kao najveća europska ekonomija sve više predvodila u donošenju odluka.

“Ne vidim potrebu u sljedećih nekoliko godina za davanjem većih ovlasti Komisiji u Bruxellesu”, kazala je Merkel i dodala da dijeli mišljenje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o tješnjoj suradnji zemalja članica u oblikovanju gospodarske politike.

“Imamo na umu, primjerice, tržište rada i mirovina, ali i poreznu i socijalnu politiku”, dodala je kancelarka.

Na susretu prošli četvrtak u Parizu, Merkel i Hollande su podržali bliskiju gospodarsku suradnju među članicama eurozone, a svojim će kolegama, pred summit EU-a u lipnju, uputiti i zajednički prijedlog o budućem rukovođenju eurozone.

Hollande se također okomio na Europsku komisiju zbog prošlotjednih detaljnih prijedloga o ozdravljenu francuskog gospodarstva, ustvrdivši da Komisija ne može “diktirati” reforme zemljama članicama. Njegov nacionalistički ton uznemirio je Bruxelles, ali i neke članove Merkelove koalicije desnog centra.

Merkelove primjedbe na račun Komisije mogle bi pak izazvati nemir među manjim članicama EU-a koje u nadnacionalnom izvšnom tijelu, Komisiji, vide branitelja svojih interesa u Europi koja bi u suprotnom mogla pasti još više pod utjecaj većih zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...