Mimica dobio povjerenje Europskog parlamenta

Zastupnici Europskog parlamenta danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasali o imenovanju hrvatskog zastupnika Nevena Mimice na mjesto povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača. Mimica je dobio povjerenje Europskog parlamenta – velikom većinom izglasano je pozitivno mišljenje o njegovom imenovanju za povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača.

Mimica je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu dobio potporu 565 zastupnika, protiv su bila 64 zastupnika, a isto toliko bilo je i suzdržanih. Imenovanje još uvijek aktualnog potpredsjednika Vlade treba i formalno potvrditi Vijeće Europske unije kvalificiranom većinom, uz suglasnost predsjednika Europske komisije.

4. lipnja Mimica je uspješno prošao saslušanje pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koji su preporučili pozitivno mišljenje. Dužnost će preuzeti 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

 

“Potrošači imaju ključnu ulogu na unutarnjem tržištu EU”

Hoće li cijene u Hrvatskoj skočiti nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju te kakav će u budućnosti biti položaj potrošača, prokomentirao je Mimica za RTL Danas.

“Mislim da velikog cjenovnog udara ne bi trebalo biti, i da ga neće biti. Usklađivanje trošarina sa zakonodavstvom EU već je napravljeno”, kazao je, a što se potrošača tiče, uvjerava kako će njihova prava rasti: “Potrošači imaju ključnu ulogu na unutarnjem tržištu EU”.

 

Nakon saslušanja dobio zeleno svjetlo

Podsjećamo, nakon saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta 4. lipnja i sastanka političkih skupina o Mimičinu nastupu, predsjednik odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Malcolm Harbour sastavio je pismo koje je prihvatilo tijelo predsjednika zastupničkih klubova u Europskom parlamentu.

“Sveukupno, Mimica je imao dobar nastup i članovi odbora smatraju da mu se može povjeriti resor do kraja mandata ove komisije” pisalo je u pismu Malcolma Harboura.

Pozitivna ocjena šefova političkih skupina inače predstavlja preporuku za glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

U Vladi su ranije rekli da nikakva odluka o Mimičinom nasljedniku još nije donesena, kao ni hoće li se na to mjesto potpredsjednika Vlade uopće dovoditi nova osoba. Nije isključena mogućnost da se na to mjesto imenuje netko od aktualnih ministara, kojemu bi se tako značajno povećale ovlasti i odgovornost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...