Najkontroverzniji članak na njemačkoj Wikipediji o – Hrvatskoj!

Najkontroverzniji članak na njemačkoj Wikipediji onaj je o – Hrvatskoj!

Pokazalo je to istraživanje o online enciklopediji grupe autora s nekoliko svjetskih sveučilišta.

Taha Yasseri Anselm Spoerri, Mark Graham i János Kertész napravili su studiju koja bi 2014. godine trebala biti objavljena u knjizi, a primili su se zahtjevnog posla. Stupanj kontroverzije mjerili su prema broju izmjene nekog članka, a u istraživanje su uključili Wikipedijine stranice na deset svjetskih jezika.

Kolilo je neki članak kontroverzan računali su prema broju “ispravaka”. Npr. jedan urednik napiše članak o Hrvatskoj. Drugom se to ne svidi i stisne “undo” kojim izbriše sve što je prethodni urednik napisao, a ovaj smatrao neprimjerenim.

Članak se tim brisanjem vraća na stanje od prije i može se po volji mijenjati.

To znači da je članak o Hrvatskoj na Wikipedia.de članak koji je doživio najviše izmjena, brisanja i vraćanja na staro.

Znanstvenici su utvrdili da su najkontroverzniji članci upravo oni koji izazivaju i najviše prepirki za kuhinjskim stolom, religija, filozofija i politika.

Nijemce još muči vlastita povijest pa je i članak o Hitleru završio na listi najkontroverznijih članaka, a Amerikanci su najvišeputa brisali pa iznova pisali članak o predsjedniku Georgeu W. Bushu. Češki enciklopedisti spore se najviše oko homoseksualizma, a Francuskoj je na listi neželjenih Segolene Royal….

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...