Nastavljaju se pregovori sindikata i Vlade

Predstavnici Vlade i 11 sindikata javnih i državnih službi nastvit će danas pregovore u postupku mirenja kako ne bi došlo do štrajka sindikata u srijedu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je nakon četverosatnih pregovora u subotu izjavio kako Vlada ne može apriori pristati na povećanje koeficijenata za javne i državne službe kada situacija u zemlji bude bolja.

‘Vlada je rekla da će to biti kada u zemlji bude bolje, ali se ne želimo obvezati sporazumom za koji znamo da ćemo vrlo teško sprovesti. To je glavna prijeporna točka’, ustvrdio je Mrsić. Napomenuo je da je Vlada način na koji bi se povećali koeficijenti nastojala provesti kroz sporazum o poboljšanju materijalnog i pravnog statusa u državnim i javnim službama, na što, istaknuo je, sindikati ne pristaju jer ne žele da u tim pregovorima sudjeluju i sindikati koji nisu u sporu s Vladom.

‘Stav Vlade je da se moramo držati Zakona o reprezentativnosti i da taj sporazum ima učinke kolektivnog ugovora, da želimo pregovarati sa svima te s njima potpisati socijalni pakt. Želimo regulirati i osnove za novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama’, naglasio je ministar. Koeficijent je, podsjetio je, umanjen svim zaposlenicima u državnim i javnim službama, pa stoga Vlada predlaže da se on potpiše sa reprezentativnim sindikatima u državnim i javnim službama bez obzira jesu li najavili štrajk ili ne.

Predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naglasio je pak kako sindikati traže precizne uvjete pod kojima će se vratiti tri posto plaće kada BDP počne rasti, te precizno određenje da Vlada jednostrano neće više smanjivati plaće. I predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je kako je za sindikate u potpunosti neprihvatljiv zahtjev Vlade da se zaključi sporazum i sa sindikatima koji nisu u sporu s Vladom. Nije mu prihvatljivo ni to što Vlada nudi sporazum u kojem im kaže da će se sporazumjeti u neko buduće vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...