Ne možemo poticati novine koje su copy/paste Jutarnjeg ili Večernjeg

Saborski Odbor za financije i državni proračun podržao je danas izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se, među ostalim, predviđa smanjenje PDV-a na informativni dnevni tisak, i to na pet posto. Članovi odbora izmjene zakona u drugom čitanju podržali su jednoglasno, a HDZ-ovaca, koji su protiv zakona bili ranije, na sjednici odbora nije ni bilo.

Kako je na sjednici odbora pojasnila šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, porez od pet posto ubuduće će se odnositi na dnevne novine, otisnute na papiru, koje objavljuju novinarske autorske tekstove u opsegu od najmanje 25.000 riječi u izdanju.

‘Osim toga, brisali smo odredbu i o sniženoj stopi PDV-a na dnevne časopise. Predložena je promjena snižene stope PDV-a od 10 posto na ulaznice za koncerte, na ostale dnevne novine i časopise za kulturu i umjetnost’, kazala je Čavlović Smiljanec.

No zamjerke novom načinu računanja poreza na novine i časopise imao je vanjski član odbora Nikola Mijatović, koji je upozorio da Europska unija priznaje smanjenu stopu na novine i časopise, no da ne radi razliku među njima.

‘Kojim se razlozima vodila Porezna uprava kada je stavila ograničenje od 25.000 znakova i kako tehnički misli kontrolirati je li netko to ispunio ili nije?’ zapitao se Mijatović.

Zanimalo je Mijatovića i zašto će znanstveni časopisi plaćati PDV od pet posto, a časopisi za kulturu i umjetnost 10 posto. Upitao je i što će biti s tržišnom pozicijom stručnih časopisa koji su ponekad vrlo kvalitetni i jednaki znanstvenima, a plaćaju uobičajenu stopu od 25 posto.

Komentar novog Vladinog prijedloga imao je i vanjski član Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

‘Mene kao građanina zanima hoću li ja sada dobiti jeftinije novine jer, ako neću, onda je smanjenje PDV-a zapravo samo subvencioniranje nakladnika’, kazao je Bohaček.

Međutim, šefica Porezne uprave Čavlović Smiljanec pojasnila je da se ne može smanjiti PDV za tako veliki krug medija.

‘Danas u Hrvatskoj imate dnevne novine koje su copy/paste Jutarnjeg ili Večernjeg lista i imaju više slika nego autorskih tekstova i pitanje je treba li država poticati takve novine’, rekla je Čavlović Smiljanec. Objasnila je pritom i da će to koje novine ispunjavaju predloženi kriterij od 25.000 znakova procijeniti Ministarstvo financija.

Odbor je jednoglasno prihvatio i izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2012. te reviziju izvještaja o izvršenju državnog proračuna. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac kazao je kako je Vlada uspjela proračunski deficit smanjiti sa 15 na 10 milijardi kuna, što je oko tri posto proračuna. Međutim, rekao je da deficit nije smanjen poreznom presijom, nego da je za to zaslužna porezna disciplina i bolji rad Porezne uprave.

‘PDV je povećan za dva indeksna poena, ali je zdravstveni doprinos smanjen također za dva indeksna poena, pa to nije imalo većeg efekta na proračun’, rekao je Lalovac.

Zamjenik ministra financija ipak je upozorio da Hrvatska plaća visoke kamate, koje su lani dosegle sedam posto proračuna i čak 2,5 posto BDP-a.

‘2013. kamate će iznositi više od osam posto proračuna i tri posto BDP-a, što znači da više nema prostora za politiku potrošnje i prekomjernog zaduživanja, koju mijenjamo prema investicijama. One su te koje trebaju generirati rast, a ne državna potrošnja’, rekao je Lalovac.

Državna je revizija na izvještaj o izvršenju državnog proračuna dala uvjetno mišljenje, kao i prethodne godine, i to zbog, kako je kazao zamjenik glavnog državnog revizora Jozo Serdarušić, nepravilnosti i propusta koji su utvrđeni u revizijama prethodnih godina, a nisu ispravljeni, ali i zbog nedostataka u vođenju računa državnog proračuna, prihodima od igara na sreću, isplatama po ovrhama, davanjima državnih jamstava itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...