Ne slažu se oko mnogih stvari

Nekoliko dana nakon summita G-8 u Sjevernoj Irskoj, njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno se sastala s ruskim šefom države Vladimirom Putinom. Pokušali su približiti suprotna stajališta o ratu u Siriji.

Susreti Angele Merkel i Vladimira Putina nikada nisu idilični pa čak ni kada ih vežu zajednički gospodarski interesi. Berlin i Moskva ne slažu se oko mnogo toga, a ponajviše oko rješenja sirijske krize.

Zabrinuti smo zbog mogućeg stvaranja političkog vakuuma u slučaju promjene vlasti u Siriji. Ponovit ću ono što sam rekao i na summitu G-8 – ode li Assad, tko će ga zamijeniti? – možda teroristička organizacija, istaknuo je Putin.

Putin brani ruske ugovore o prodaji oružja Siriji, no protivi se da Zapad njime opskrbljuje sirijske pobunjenike.

Sirijsko pitanje trebali bismo riješiti onako kako je dogovoreno na sastanku čelnika G-8 – organiziranjem konferencije, smatra Merkel.

Berlin zamjera Kremlju i na sve češćem diskreditiranju Putinovih neistomišljenika te gušenju ruske oporbe. Učestale političke nesuglasice Berlina i Moskve počele su se odražavati i na investicije. Mediji govore da su odnosi Berlina i Moskve najlošiji od vremena hladnoga rata i teško je da će se ove godine ostvariti prošlogodišnja razmjena, koja je dosegnula više od 80 milijardi eura.

Svijet gospodarski usporava i bez obzira na to što je Rusija veliki globalni igrač, mislim da će i ona osjetiti posljedice, ocijenio je Dennis Nally iz agencije Price Waterhouse and Coopers.

Posjet kancelarke Rusiji zasjenio je incident na zajedničkom otvaranju izložbe u muzeju Ermitaž Brončano doba – Europa bez granica. Glasine da se kancelarka naljutila jer je dio izložaka zapravo dio ratnog plijena koji je sovjetska vojska ponijela nakon Drugoga svjetskog rata iz Njemačke pokazao se ipak netočnim.

Bilateralnom diskusijom došli smo do zaključka da ćemo rado zajednički posjetiti izložbu u pratnji medija. Problem je time riješen, rekla je Merkel.

No bez obzira na posjet, jasno je da Berlin zasigurno neće odustati od povratka ukradenih umjetnina. Na izložbi u Ermitažu bit će ih izloženo 600-tinjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...