“Neću” ili “ne ću”: Što donosi novi pravopis?

Kako pišete “neću”? “Neću” sastavljeno ili “ne ću” rastavljeno? Ta dilema koja izazivala žestoke sukobe u javnosti trebala je dobiti epilog u novom pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Oni kažu preporučeno je neću sastavljeno, ali ako netko baš želi može to i odvojiti. Provjerili smo što sve donosi novi pravopis.

U novom pravopisu ima cijeli niz dvostrukih rješenja. Ipak, jedna su preporučena, a druga dopuštena. Primjerice preporučuje se: hitac – hitci, trenutak – trenutci, zadatak – zadatci, dobitak – dobitci.

A dopušta: hici, trenuci, zadaci, dobici.

Kod priloga koji su nastali od dviju sastavnica preporučuje se: dogodine, odsrca, izjutra, oglavu, ujesen, sproljeća, dosutra.

Zbog uporabne čestoće dopušteno je te priloge pisati i odvojeno.

“Mislim da bi bilo najbolje kad bi se i jedno i drugo, pogotovo u prvoj fazi, smatralo ispravnim rješenjem dok se ne dođe u fazu da je preporučeno jedino ispravno. Ali nisam ja taj koji bi to propisivao, to je na onome koji propisuje pravopis da kaže je li dopušteno rješenje pogrešno ili ne”, rekao je za Media servis ravnatelj Instituta Željko Jozić.

No, resorni ministar Željko Jovanović već je odlučio. “Institut je pokušao pomiriti neke sukobljene strane, ali je jasno rekao što je preporuka. Smatram da je obveza Ministarstva odrediti da je preporučena verzija pravopisa IHJJ ona koja će biti službena u hrvatskim školama”.

Dakle, iako Institut, na zahtjev akademika, dopušta i pisanje ‘ne ću’, u školama će se učiti i morati pisati sastavljeno. Jozić kaže da je njihova namjera bila pomirbeno kompromisno rješenje.

“Mislim da će praksa kasnije iznjedriti to da će preporučeno rješenje biti češće u uporabi, ali da se nitko tko piše na dopušten način ne može osjećati manje vrijednim”, rekao je Jozić.

Sada je na snazi više pravopisa pa u školama vlada prava zbrka, no ministar će tome stati na kraj. Sad provjerava proceduru proglašavanja pravopisa obvezujućim za sve škole, a propisat će ga odmah, čim ga Institut službeno predstavi.

U školama tako više neće biti kaosa, ali ni hoću neću. Osobito ne – ne ću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...