“Neću potpisati sporazum, jer nema štrajkanja za plaće pet godina”

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić potvrdio je kako sindikat kojem je na čelu nije parafirao sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati plaće državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni proračun to moći izdržati, niti to namjerava učiniti. ‘Sindikati se punih pet godina odriču prava na štrajk po pitanju plaća i to je razlog zašto nećemo potpisati sporazum’, poručio je Ribić.

Po njegovom tumačenju sporazuma, kojeg je parafirala većina sindikalnih čelnika koji su sudjelovali u pregovorima s predstavnicima Vlade, ‘regulirano je samo šest mjeseci nesmanjivanja plaće, no već od prvog dana 2014. godine, ako Vlada smanji plaće, sindikati nemaju pravo štrajkati zbog plaća’.

Nije mu ni jasna formulacija oko mogućnosti sjedanja za stol Vlade i sindikata nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, kako bi se pregovaralo o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od tri posto.’ ‘Vlast će to interpretirati tako da svako iduće tromjesečje mora biti veće od prethodnog, a kad BDP padne ponovno će brojati. Dakle, čim padne jedan kvartal u odnosu na prethodni već pada sporazum’, procjenjuje Vilim Ribić. Kad je vaganje što se izgubilo, a što dobilo, smatra kako se ‘sigurno izgubilo u odnosu na zahtjeve koji su artikulirani, zacementirani i oblikovani referendumom stotina tisuća članova sindikata kojima se tražilo vratiti oduzeta i umanjena prava, te spriječiti nova posezanja u plaće’.

‘Tražili smo prava, a ne novac. Ministar Mirando Mrsić je, mrtav hladan, pred milijunima ljudi lagao rekavši da tražimo novac i to 1,8 milijardi kuna’, komentirao je Ribić. Ohrabren je što bar do kraja godine neće biti smanjenja plaća, ali je i priznao kako su sindikati izgubili. ‘Ne možemo sve bitke dobiti. David smo u odnosu na Golijata, no Golijat je trijumfirao’, slikovito je primijetio.

No, misli i kako je riječ o Vladinom teškom porazu, jer je ‘do Golijatove pobjede došla tako što je morala izgubiti sve što jedna pristojna, demokratska vlast može izgubiti ponašajući se s pozicija sile, a ne argumenata’. ‘Vlada se koristila sredstvima pritiska, lagala je i manipulirala, a prvi čovjek Vlade iznosio je neistine i ponovno omalovažavao sindikalne čelnike nazivajući ih glavešinama. Riba smrdi od glave i on je najodgovorniji za stanje u zemlji’, smatra Ribić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...