Novinari koji ne pristaju na cenzuru završavaju na ulici

Kakva je sudbina medija, je li internet produžetak ljudskog uma, dominira li hrvatskim medijskim prostorom militantan i vrlo tendenciozan pristup temama, odgovara li Hrvatsko novinarsko društvo adekvatno na trenutnu situaciju u novinarskoj profesiji, je li zakon „25.000″ riječi dobar ili loš – samo su neke od tema o kojima je u srijedu u knjižari „Verbum” na susretu „Večer u knjižari” govorila gošća večeri komunikologinja dr. Nada  Zgrabljić Rotar. Dotaknuvši se niza aktualnih tema hrvatskog, a jednim dijelom i svjetskoga  medijskog prostora, Zgrabljić Rotar je u skoro dvosatnom druženju sa zadarskom publikom, analizirajući trenutačnu situaciju u novinarstvu, posredno odgovorila i na pitanje budućnosti, kako samih medija, tako i medijske kulture i svijesti o krucijalnoj važnosti „sedme sile” u društvu.

– Komunikacijska revolucija nam je došla kao uragan i zapravo nas zatekla nespremne za radikalne promjene u sferi medija. Brzina protoka informacija i profit danas imaju odlučujuću ulogu u oblikovanju vijesti, a medijski pluralizam je sve manji. U fokusu su senzacionalističke i banalne teme, a novinari koji ne pristaju na cenzuru ne samo da završavaju na ulici, već bivaju pretučeni, ucjenjivani… U zadnjih je 20 godina jako puno novinara stradalo, na sve su moguće načine onemogućivani da propituju i kritiziraju vlast. Oni, koji su, pak, ostali, nerijetko su uz sam novinarski posao morali obavljati i obavljaju poslove i tehničara, i fotografa, i montažera, preuzeti na sebe brojne druge aktivnosti, ne bi li zadržali posao, naglasila je Zgrabljić Rotar dotaknuvši se u tom kontekstu i HND-a, kao krovne novinarske institucije upitavši se koliko njihovo djelovanje uopće odgovara trenutačnom stanju u novinarskoj profesiji u zemlji, koliko uopće zastupaju novinare.

Grbić je zanimao i gošćin komentar na medijski snažno popraćene i izuzetno proturječne stavove javnosti o istupima novinara Zorana Šprajca i Karoline Vidović Krišto po pitanju tema vezanih za inicijativu „U ime obitelji”, no dr. Zgrabljić Rotar joj je odgovorila da nije upoznata s navedenim. Naglasivši da ne želi komentirati konkretne slučajeve, dr. Zgrabljić Rotar je istaknula da ono što trenutačno jako narušava hrvatski medijski prostor je etiketiranje sa svih strana, nesposobnost kvalitetne dijaloške komunikacije koju nažalost zamjenjuju militantni nastupi.

-Vrlo se tendenciozno postavljaju neke teme oko kojih onda javnost raspravlja ne bi li se odvukla pozornost od onih društvenih pitanja koja su od mnogo važnijeg značaja, istaknula je  dr. Zgrabljić Rotar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...