Obavezno javljanje carini ako nosite više od 10.000 eura

Danom pristupanja Europskoj uniji Hrvatska će biti obvezna izravno primjenjivati uredbu Europske komisije o kontroli gotovine, prema kojoj se svi putnici prilikom ulaska, odnosno izlaska iz EU carinskoj službi morati prijaviti gotovinu koju nose sa sobom u iznosu višem od 10 tisuća eura, objavilo je danas Ministarstvo financija.

Iz Ministarstva navode kako će i Hrvatska od 1. srpnja biti u obvezi izravne primjene Uredbe Europske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska s područja Zajednice (Regulation /EC/ No 1889/2005 of the European Parliament and of the Council of 26 October 2005 on controls of cash entering or leaving the Community).

Sukladno toj uredbi, svi putnici prilikom ulaska u EU, odnosno izlaska iz nje preko područja Hrvatske bit će obvezni carinskoj službi prijaviti gotovinu koju nose sa sobom u iznosu od 10.000 eura ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja.

Također, od 1. srpnja Hrvatska će morati primjenjivati i Obrazac nove zajedničke deklaracije za prijavu gotovine (New Single European Union Cash Declaration – Cash Declaration Form CDF), donesen temeljem te uredbe, a koji je dostupan na internetskim stranicama Europske komisije na 24 službena jezika EU, uključujući i uputu za ispunjavanje.

Izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, od 1. srpnja će u Hrvatskoj biti obvezna prijava gotovine u pisanom obliku, a prijavu će biti moguće obaviti na obrascu za prijavu gotovine na hrvatskom i engleskom jeziku. Obje verzije obrasca dostupne su na mrežnim stranicama Carinske uprave www.carina.hr/Carina/InformacijeFizicke.aspx.

Tamo će se obrazac moći elektronički ispuniti i ispisati te tako predati carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu ili ga se može ispuniti na samom graničnom uredu.

Na području Hrvatske neće se provoditi kontrola gotovine na granicama s ostalim zemljama članicama, podsjećaju iz Ministrstva financija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...