Obrtnici ne žele biti taoci politike

Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije sazvao je Izvanrednu skupštinu zbog izvanrednih prilika u kojima su se našli u vrijeme otvorene procedure saborskog usvajanja Zakona o obrtu. Ovdašnjim je obrtnicima mahom ljetna sezona vrijeme „žetve”, a kako su svi volonteri u ovo doba su zaokupljeni egzistencijom.

Ipak i Hrvatska obrtnička komore održala je istim povodom više izvanrednih zasjedanja, a i predsjednik Dragutin Ranogajec obišao je velik dio komora, uključujući i zadarsku te koristi svaku priliku za pravu bitku za obrtništvo.

U temelju su primjedbe obrtnika na dijelove zakona, makar je osnovni stav i ovdje kao i u HOK-i naizgled pomirljiv.

– Podržavamo Vladu RH u nastojanju da Zakonom o obrtu regulira ovu našu, za život Hrvatske izvanredno važnu djelatnost, odnose u njoj, školovanje i sve u svezi obrtništva.

No na to slijedi niz primjedbi, a temeljni su odnosi između HOK-e i ministra obrtništva i poduzetništva Gordana Marasa, očito zaoštreni u iznimno velikoj mjeri. Apsurdno je da je ovo ministarstvo i osnovano na njihovo traženje, pa se čak pitaju treba li sad tražiti da se ukine.

Drugi set primjedbi odnosi se na podređivanje Komore i obrtništva izravno ministru Marasu. Zakon im propisuje komorski doprinos, a obrtnici misle da je to stvar njihove autonomije. Zato traže – politika van iz butige! Knežević je naveo da je doprinos sada 77 kuna, dok Zakon navodi da može biti do 88.

Politizacijom, a i mogućom greškom drže propisivanje načina izbora u komori, jer će neposredni izbori, koji se predlažu, komoru stajati 2-3 milijuna kuna. Mogao bi se kandidirati bilo tko, tko ne plaća doprinose, kazneno ga se goni, a nema ni staža niti iskustva u radu komore. Diskrecijska prava ministra, pa i izvještaji Saboru, otkrivaju da se u sve uvlači politička nota.

Generalni stav ovdašnjih obrtnika, koji predstavljaju oko 4.000, s radnicima i više od 10.000, je da Komora mora nastaviti najoštrije zastupati njihove stavove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...