Od sada će se Crkva kao zajednica pisati velikim slovom

Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prihvatilo je verziju pravopisa na kojoj je radilo 14 stručnjaka te institucije. Radna verzija pravopisa predstavljena je sredinom travnja nakon čega je uslijedilo mjesec dana javne rasprave.

Završna verzija je poboljšana, ali se, ipak, ne razlikuje bitno u odnosu na radnu verziju, osim što je u njoj veći broj tzv. dopuštenih rješenja odnosno pravopisnih dvostrukosti iako smo nastojali da one i ovom slučaju budu svedene na najmanju moguću mjeru, javlja Jutarnji.hr. ‘Bez obzira na to što je veći broj dvostrukosti, one su i dalje normativno hijerarhizirane odnosno jasno je kojoj se inačici daje prednost za korištenje u udžbenicima, administrativnim tekstovima i javnoj komunikaciji’, objašnjava ravnatelj Instituta Željko Jozić.

Novi pravopis, primjerice, preporuča da se piše ‘neću’, ali dopušta da se koristi i famozno ‘ne ću’. Nakon javne rasprave odlučili su se za veći broj pravopisnih dvostrukosti jer ideja ovog pravopisa jest da bude pomirbeni pravopis, pravopis nastao na dogovoru i dijalogu i uvažili smo uvjerljive argumente sudionika javne rasprave.

Zanimljivo je da su autori u posljednji trenutak unijeli i neke promjene, piše Vecernji.hr. Jedna od njih odnosi se na pisanje velikog i malog slova. Prihvatili su, naime, argumentaciju Glasa Koncila, koji je u javnoj raspravi predlagao da se Crkva, kao “zajednica ljudi koji vjeruju u nauk Isusa Krista”, piše velikim slovom. Stoga će se ubuduće pisati Katolička Crkva, Srpska pravoslavna Crkva itd. Dakako, naziv “zgrada u kojima se vrši Božja služba” i dalje će se pisati malim slovom (crkva sv. Marka).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...