Papa Franjo: “Vatikanska banka šteti ugledu crkve!”

Sveti Petar nije imao račun u banci, kazao je papa Franjo.

Govoreći o vatikanskoj banci IOR, Franjo je rekao kako je ‘sve potrebno, uredi su potrebni, ali potrebni su samo do određene granice’. Pripremaju se velike promjene u vatikanskoj banci čije ime glasi: Ustanova za vjerska djela (Istituto per le opere religiose). Do promjena bi trebalo doći do 31. srpnja. Franjo je uvjeren da sadašnja situacija s vatikanskom bankom nije više održiva i kako ona šteti ugledu Crkve.

– Kada se Crkva želi hvaliti svojom kvantitetom i ustanovljuje organizacije i podiže urede, onda postaje birokratska i gubi svoj osnovni sadržaj – rekao je papa Franjo i naglasio kako se Crkva na taj način pretvara u nevladinu organizaciju.

– Kada organizacija zauzme prvo mjesto, onda se smanjuje ljubav i jadna Crkva postaje NGO (nevladina organizacija), a to nije put koji treba slijediti – rekao je papa Franjo, koji je spomenuo i Staljina kazavši: ‘Jedan šef države pitao je koliko je velika Papina vojska’.

Na to papa Franjo kaže da su „neki kršćani pogriješili iz razloga povijesti, pogriješili su put, načinili su vojske, pokrenuli ratove. Sada, međutim, moramo učiti na našim pogreškama kako ide povijest ljubavi jer Crkva ne raste s vojnicima nego sa snagom Duha Svetog. Jer, Crkva nije jedna organizacija’, objašnjava papa Franjo, ‘nije banka, nije bogatstvo, dapače mora biti siromašna i za siromašne’.

Do 31. srpnja treba završiti unutarnja istraga u IOR-u, odnosno tko sve i zbog čega ima račune u vatikanskoj banci. Otvorena je i istraga talijanskog tužiteljstva o IOR-u, odnosno o nejasnom kolanju oko 40 milijuna eura kroz račun u vatikanskoj banci. Do kraja srpnja bi se, dakle, mogle očekivati promjene u vatikanskoj banci, prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...