Piršić: “Crno brdo truje ljude!”

Eko – udruga Ravni kotari prijavila je pročelnika županijskog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivija Meštrovića nacionalnom povjerenstvu za sukob interesa. Na konferenciji za novinare govora je bilo i o kancerogenoj troski koja se i dalje noću navozi na Crno brdo.

Smatraju kako Olivio Meštrović ne može istodobno biti i predsjednik Nadzornog odbora poduzeća Eko d.o.o. koje je nositelj uspostave Županijskoga centra za gospodarenje otpadom. Na konferenciji za novinare ponovljeni su brojni argumenti mještana Ravnih kotara za izmještanje Centra za gospodarenje otpadom, od blizine obiteljskih kuća i ekoloških poljoprivrednih površina do sumnje da će procijedne tehnološke vode zagaditi podzemne vodotoke. Predsjednik Eko Udruge Ravni kotari Zdravko Belušić dodao je kako je i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović zatražio reviziju tog projekta:

“Smatramo da je g. Olivio Meštrović u sukobu interesa jer je predsjednik Nadzornog odbora u tvrtki čiji bi rad kao županijski pročelnik trebao kontrolirati. Osim toga ministar Zmajlović u svom dopisu naglasio je kako tvrtka Eko d.o.o. kao nositelj zahvala mora doraditi dokumentacij, te da će sazvati stručno povjerenstvo koje mora revidirati uspostavu Centra za Otpad gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim.”

Na konferenciji za novinare govora je bilo i o kancerogenoj troski koja se i dalje noću navozi na Crno brdo. Prema analizi uzorka koju je proveo neovisni njemački institut, jasno je kako Crno brdo truje građanstvo u krugu od deset kilometara – kazao je ekoaktivist Vjeran Piršić koji je sinoć u Škabrnji bio gost tribine o gorućim ekološkim problemima Ravnih kotara.

Ako je točna kemijska analiza koju su Ravnokotarani privatno naručili od neovisnog njemačkog instituta, a koja pokazuje da se u kilogramu otpadne troske nalazi 25,3 miligrama PAH-a ili poliaromatskog ugljikovodika…..

“Onda imate brdo kancerogenog materijala. To je ogromna količina opasnog otpada koji stoji u okolišu, a tamo puše vjetar i tamo pada kiša, dakle ugroza za okoliš i podzemne vode je velika jer je analiza pokazala kako ima iznimno štetnih i kancerogenih tvari u troski.”

Vjeran Piršić smatra kako je sve to posljedica mafije u sustavu zaštite okoliša u Hrvatskoj – bivšega direktora Fonda zaštite okoliša Mladinea i državnog tajnika u ministarstvu okoliša Ružimskog koji su iskoristili kvazisanacije i Salonita i Dugog Rata i Glinice kod Obrovca i šibenskog TLF-a s kojeg je troska dovezena kod Biljana Donjih…

“Iz otpada šibenskog TLF-a jedna engleska tvrtka je ekstrahirala sve korisne i iznimno skupe materijale, a otpad je dospio kod Biljana Donjih.”

Piršić je također govorio i o neopravdanosti izgradnje sustava za gospodarenje otpadom kojim se predviđa izgradnja dvadesetak pogona za mehaničko-biološku obradu otpada, koji su, kako je rekao zastarjela tehnologija. Kad se u Hrvatskoj počne primjenjivati direktiva Europske unije o otpadu, a kojom smo se obvezali izdvajati koristan otpad, neće biti dovoljno količine otpada za rentabilan rad svih centara. Dogodilo se to i susjedima Slovencima koji plaćaju mjesečnu kaznu od skoro 30 tisuća eura mjesečno. Tako će i Hrvatska prve kazne, nakon ulaska u Europsku uniju plati za loše gospodarenje otpadom. Država će kaznu platiti, a onda sjesti na račune lokalnih samouprava, a to će značiti financijski kolaps za gradove i općine – zaključio je Piršić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...