Počeo trgovinski rat Europske unije i Kine

Europski mediji, poput britanskog BBC-ja i njemačkog Der Spiegela, javljaju kako je započeo tihi trgovinski rat između Europske unije i Kine, koji se zasad vodi na području vinskog izvoza i solarne energije,

S jedne strane ‘Europska unija opalila je prvi metak u trgovinskom ratu s Kinom’, javlja njemački Der Spiegel, a britanski BBC nastavlja priču viješću da je ‘Kina lansirala istragu protiv cijena europskog vina’. Tako su se dosad prilično idilični ekonomski odnosi između EU-a i Kine počeli zapetljavati, a nije nemoguće ni da tzv. trgovinski rat eskalira.

Naime, među kineskim firmama ‘predstavnici EU-a imaju status kakav su nekad imali porezni istražitelji među bogatima – mrzi ih se iz dna duše, ali ih se prima s najvećom pristojnošću’, piše Der Spiegel te napominje kako je Europska komisija uvela posebne mjere za solarne ploče proizvedene u Kini, nakon čega su njihovi proizvođači primorani ispunjavati stotine formulara i priložiti stotine dokumenata kako bi dokazali da svoj proizvod ne izvoze po nerealno niskim cijenama. EU želi europske proizvođače solarnih ploča zaštititi od tzv. dumpinga, odnosno prodaje kineskih ploča ispod cijene njihove proizvodnje. Zato nije trebalo dugo čekati na kineski odgovor pa je tako njihova vlada lansirala istragu o cijenama uvoznih europskih vina. Kina je također izjavila kako se ‘odlučno protivi nepoštenim ograničenjima’ koja EU sada nameće njihovim proizvođačima solarnih ploča, javlja BBC te citira kineske dužnosnike koji se zaklinju u ‘iskrenost i ogromne pokušaje da se problem riješi dijalogom’. Europska komisija pak tvrdi da je izračunala da bi kineske solarne ploče trebale biti skuplje za 88 posto u odnosu na sadašnje cijene. Kineski je odgovor pak zaprijetiti izvozu europskih vina na svoje ogromno tržište pa se odlučilo i na istragu europskih poticaja za proizvodnju vina, ali još nije objavljeno koliko bi sve to trebalo trajati pa analitičari smatraju kako je riječ o političkom odgovoru na odluku EU-a oko solarnih ploča.

Predstavnik Europske trgovinske komore u Pekingu David Cucino za BBC je rekao da ‘nema interesa na obje strane igrati se protekcionizma’, ali i da Kina treba ponuditi odgovarajuće dokaze da cijene njezinih proizvođača solarnih ploča nisu tzv. dumping.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...