Preko 10 milijuna djece radi u domaćinstvima u robovlasničkim uvjetima

Oko 10,5 milijuna djece radi u kućanstvima u robovlasničkim uvjetima, procjena je najnovijeg izvješća Međunarodne organizacije rada (ILO) povodom Svjetskoga dana protiv dječjega rada.

U izvješću se navodi da veliki broj djece radi u uvjetima koji su opasni, ponekad i na rubu ropstva. Takav je rad uglavnom skriven i treba biti uređen novim međunarodnim regulativama. U izvješću također piše da su djeca koja rade često izložena fizičkom i seksualnom nasilju.

Većina djece-radnika mlađa je od 14 godina, a preko 71 posto čine djevojčice. Često im je uskraćeno obrazovanje. Zbog toga što se takav rad odvija u domaćinstvima, teško ga je regulirati.

“Dijete radi, ali se ne smatra radnikom. Iako živi u obitelji, prema njoj ili njemu se ne odnosi kao prema članu obitelji. Potreban je snažan pravni okvir kako bi se jasno prepoznao, spriječio i eliminirao dječji rad u domaćinstvima te pružili pristojni radni uvjeti adolescentima koji legalno mogu raditi”, rekla je Constance Thomas iz ILO-a, prenosi BBC.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...