Pripremite se za plažu

Praznici su blizu, pred nama je dugo i toplo ljeto koje će mnogi od nas iskoristiti za kupanje i sunčanje na Jadranskim plažama. Treba ipak biti oprezan kod izlazaka na sunce jer najmanje što nam u vrućim ljetnim noćima treba je mazanje jogurtima i domaćim pripravcima za otklanjanje nepodnošljivih opekotina.

U najtoplijim mjesecima u godini treba pripaziti na zaštitu kože, kose i očiju od štetnih sunčevih zraka. Izlaganje UV zrakama pruža efekt mijenjanja pigmenata kože, ali isto tako u koži izazivaju stvaranje slobodnih radikala, koji oštećuju stanice kože te dovode do prijevremenog starenja i malignih oboljenja kože.

Kako bi ste se ovoga ljeta sunčali sigurno treba vrlo dobro izabrati sredstvo za sunčanje te visinu zaštitnog faktora koji mora odgovarati baš vašem tipu kože. Nova kozmetička sredstva imaju vrlo visoke faktore zaštite. No, u čemu je razlika između drugačijih brojeva koji stoje na kutiji kreme za sunčanje?

Zaštitni faktor se izračunava usporedbom duljine vremena koje je potrebno da se razvije opekotina od sunca na zaštićenoj koži i duljine vremena potrebnog da se opekotina razvije na nezaštićenoj koži. Osobama čija koža obično crveni već nakon 10 minuta izlaganja suncu, nanošenjem preparata sa zaštitnim faktorom 2, koža će pocrvenjeti nakon 20 minuta. Ukoliko osoba upotrijebi zaštitni faktor 20, koža će pocrvenjeti tek nakon 200 minuta, što je više od 3 sata izloženosti suncu.

Preparati s “sun block” zaštitom maksimalno sprječavaju prodor sunčevih zraka do kože. Oni sadržavaju tvari kao titan-dioksid i cink oksid, čije čestice poput zrcala odbijaju zrake sunca. U pravilu to znači da se s proizvodom koji je vodootporan možete dva puta okupati po 20 minuta, a barem 50% zaštitnog sredstva će ostati na vašoj koži.

No, zaradite li ipak neugodne opekotine pokušajte popiti lijek protiv bolova, tuširajte se hladnom vodom, stavljajte hladne obloge, pijte mnogo tekućine i nemojte izlaziti na sunce. Od pomoći mogu biti kreme od aloe vere, ali i najobičniji jogurt.

Sunčati se možete gdje god želite, no odlazak na plažu trebao bi biti oprezniji zbog pijeska i vode koji reflektiraju svjetlost te time dodatno pojačavaju sunčeve zrake.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...