Pripremite se za susret s morem i suncem

Pred nama je ljeto, većini omiljeno godišnje doba, koje osim užitaka donosi i izravan kontakt s UV zrakama koje nam mogu prouzročiti brojne neželjene učinke

Većina nas jedva je dočekala prepustiti se blagotvornom djelovanju sunčevih zraka, a uskoro će uslijediti i odlasci na more, kupanje, sunčanje… Sunce u nama budi osjećaj sreće i podiže raspoloženje jer potiče proizvodnju endorfina, tvari zahvaljujući kojoj se osjećamo vedro i opušteno.

Znanstveno je dokazano da sunce pomaže u regulaciji gotovo svih tjelesnih funkcija:

  • potiče sintezu vitamina D odgovornog za pohranjivanje kalcija u kostima i noktima te njihovu čvrstoću
  • umjereno izlaganje suncu smiruje upalne procese na koži te smanjuje crvenilo i ljuštenje kože kod seboreje i psorijaze
  • sunce i more povoljno utječu i na mršavljenje jer djeluju na ubrzanje metabolizma, a putem znojenja neposredno na izlučivanje različitih toksina iz organizma.

No, predugo i neumjereno izlaganje sunčevim zrakama može biti opasno. Ako se ne pridržavamo određenih pravila pripreme kože i ne pazimo na to kada i koliko se izložemo suncu, UVA i UVB zrake mogu potaknuti pojavu mnogih promjena na koži. UVA zrake (zrake duge valne duljine) prodiru duboko u kožu, prolaze kroz staklo i vodu i gotovo ih ni sa čim ne možemo zaustaviti. Njihov štetan utjecaj na kožu ne osjećamo odmah kao kod UVB zraka nego nakon nekog vremena.

[pullquote align=”right”]Za prvih boravaka na suncu koristite veće zaštitne faktore. Zaštitne kreme nanesite barem 15-30 minuta prije izlaska na sunce. Posebno zaštitite nos, uši, grudi i ramena. Svakako se istuširajte kako biste otklonili ostatke soli i proizvoda za sunčanje. Nakon tuširanja obvezno nanesite mlijeko ili kremu s vitaminom E na cijelo tijelo kako bi spriječili isušivanje ili boranje kože. Izbjegavajte boravak na suncu između 10 i 16 sati.[/pullquote]Produciraju veliku količinu slobodnih radikala koji uništavaju vlakna elastina i kolagena, zbog čega slabi tonus kože, ten postaje suh, a koža dehidrirana jer se vlaga ne može uskladištiti kako treba, što dovodi do nastanka bora. UVA zrake česti su uzročnici i alergijskih reakcija jer blokiraju imunološku obranu i usporavaju proces regeneracije kože. Najgora posljedica izazvana UVA zrakama je tumor kože ili melanom, koji može nastati zbog pretjerana izlaganja kože suncu. UVB zrake (zrake kratke valne duljine) apsorbiraju se u površinskim slojevima kože, pa je njihovo štetno djelovanje vidljivo odmah jer izazivaju crvenilo i opekline na koži. Vrlo često kombinacija mora i sunca može imati komedogeni učinak i dovesti do zatvaranja pora na koži i upalnih procesa poput akni. Sunce, naime, potiče pojačano lučenje sebuma (loja), a klor djeluje na stiskanje pora, pa koža koja nije očišćena i pravilno pripremljena vrlo često reagira upalnim procesima.

Pravilnom i pravodobnom njegom i pripremom kože možemo izbjeći ili velikim dijelom ublažiti negativan utjecaj sunčevih zraka te spriječiti mnoge neugodnosti koje nam mogu pokvariti ljetovanje. Za rješavanje tih problema nudi se pregršt kozmetičkih proizvoda i tretmana, pa je u tom izobilju bitno pronaći ono što odgovara upravo vašoj koži. Svakako valja poslušati savjet kozmetičarke koja će na osnovi tipa kože i ekstremnih uvjeta kojima će biti izložena znati preporučiti pravilnu njegu. Pravilna zaštita počinje već u kozmetičkom studiju, i to temeljitim pilingom i čišćenjem kože. Piling je postupak kojim odstranjujemo mrtve stanice s površine kože, pojačavamo površinsku mikrocirkulaciju i potičemo proces regeneracije kože. Dobro obavljen piling ne nadražuje kožu nego pomaže pri uspostavi normalne funkcije i poboljšava dotok hranjivih tvari u tkivo. Ovisno o tipu kože, velik je izbor pilinga za lice i tijelo – od onih s mineralnim solima i eteričnim uljima do pilinga s biljnim ekstraktima.

Nakon pilinga kožu treba mehanički očistiti, tj. osloboditi pore viška nakupljenog sebuma i slijepljenih nečistoća koje ometaju njezinu normalnu funkciju i ishranu. A kako bi koža bila potpuno pripremljena za sunce i more, potrebno ju je i dopunski nahraniti. Svaki manjak vitamina i minerala na koži očituje se u vidu pojačane iritacije, suhoće tena, pada tonusa i sveopćega lošeg izgleda, pa ih je stoga vrlo važno nadoknaditi pravilnom kozmetičkom njegom. Vitaminsko-mineralni tretmani s vrlo visokom koncentracijom tih važnih supstancija koje možete napraviti u vašem kozmetičkom studiju, s preparatima za kućnu njegu, u potpunosti će pripremiti vašu kožu za ekstremne uvjete.

Najbolji učinak imaju preparati koji sadrže kombinaciju vitamina A, C, E i koenzima Q10 te minerala cinka, selena i bakra. Njihova je uloga neutralizirati razorno djelovanje slobodnih radikala, ojačati i poboljšati elastičnost krvnih žila i kapilara, spriječiti dehidraciju, nastanak bora i pigmentacijskih mrlja. Kao što kožu izvana tretiramo pravim kremama, tako je treba zaštititi i iznutra pravilnom prehranom, koja će nam ujedno pomoći u postizanju zadovoljavajuće preplanule boje. Hrana bogata antioksidantima potaknut će proizvodnju melanina i zaštititi kožu iznutra te omogućiti pravilno i brzo tamnjenje. Dobro je jesti voće i povrće žuto-narančaste i zelene boje (mrkva, paprika, rajčica, blitva, marelica, breskva, dinja, papaja…) jer sadrže puno betakarotena koji štiti sluznice i epitel kože, poboljšava regeneraciju stanica, podiže imunitet kože te ubrzava tamnjenje s obzirom na to da potiče proizvodnju melanina.

Vitamin C nalazi se u svakom južnom voću, rajčici, paprici, zelenoj salati, a njegova je uloga da štiti stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala, jača krvne žile i kapilare te podiže imunološku barijeru kože. Vitamin E održava kožu elastičnom i jedan je od najjačih ‘čistača’ slobodnih radikala. Ima ga u biljnim uljima (maslinovo, bučino), klicama, suhom voću (bademi, lješnjaci, orasi), u povrću tamnozelenog lišća, mlijeku, jajima.

Nezasićene masne kiseline, posebno omega-3, koje štite stijenke krvnih žila i blagotvorno djeluju na kožu naći ćete u namirnicama kao što su plava riba, posebice tuna, skuša i srdela, te u maslinovu ulju i sjemenkama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...