QR kodovi na grobnicama

Da je Kina po mnogočemu drugačija zemlja od većine svijeta, dokazano je i proteklih dana nakon što je NBC pronašao vrlo zanimljivu stvar, ni više ni manje nego na – grobnicama. Riječ je o QR kodovima, koji djelomično ili u potpunosti, zamjenjuju informacije s nadgrobnih spomenika.

Iako se ovaj trend počeo koristiti na gradskom groblju u kineskom gradu Ningbou u istočnoj provinciji Zhejiang, ubrzo se počeo širiti po cijeloj zemlji. Nakon učitavanja QR koda, moguće je pregledati informacije o pokojniku, njegovom životu ali i pročitati zanimljive priče koje su o njemu ispričali prijatelji i njegovi najbliži.

 

Privatnost zaštićena i nakon smrti

Rođaci i obitelj pokojnika mogu odabrati i lozinke, koje će ustupiti isključivo osobama koje one odaberu i tako zaštiti podatke pokojnika, rekao je NBC-u regionalni manager tvrtke koja je zadužena za izradu prezentacija pokojnikovog života, ali i izradu QR kodova.

Prema riječima istoga, razvio se cijeli unosan posao s naljepnicama koje sadrže QR kodove, kao i s izradom prezentacija.

Nakon ovoga, očigledno je kako dokaze o tehnološkoj naprednosti Kineza možemo pronaći i na njihovim grobovima, a ne samo megalopolisima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...