Raste popularnost SDP-a, Laburisti bilježe najveći pad

Hrvatska je odradila izbore za ovu godinu, bliži se dan ulaska u Europsku uniju, a prema istraživanju Nove TV i agencije IPSOS puls, vidljiv je blagi oporavak raspoloženja građana.

Iako je optimizam kod građana porastao, još uvijek 69,4 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Njih 22,4 posto smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a 8,3 posto ih ne zna. No ovo je prvi put nakon četiri mjeseca da se blago smanjio broj pesimista, a blago porastao broj optimista. Međutim, za bilo kakvu promjenu smjera potrebno je ipak duže razbolje da bi se donosili zaključci.

Sukladno tim rezultatima je i mišljenje o politici Vlade. Vladinom politikom većina je i dalje nezadovoljna, točnije njih 62,7 posto, a potezima Banskih dvora zadovoljno je 29,4 posto građana. Ne zna njih 7,9 posto.

Ovo je prvi put nakon nekoliko mjeseci da se potpora Vladi oporavila i sada je otprilike kao u veljači ove godine.

Unatoč tome što HDZ inzistira na prijevremenim izborima, čini se da u njih nitko ne vjeruje. Naime, većina građana, točnije njih 72 posto, i dalje misli da će vladajuća koalicija opstati do kraja mandata, a u opstanak koalicije vjeruje i 65 posto HDZ-ovih birača.

 

SDP-U I HDZ-U RASTE POTPORA

S rastom potpore Vladi rasla je i potpora glavnoj stranci vladajuće koalicije, SDP-u. SDP je nakon tri mjeseca pada lipanj završio s rastom i sad je na 26,8 posto. HDZ raste posljednja četiri mjeseca, no ovaj mjesec nešto blaže i sad je na 22,5 posto. No toj stranci psihološki je najvažnije da joj je ovo najveći rejting u 12 mjeseci.

Laburisti su i dalje treća politička opcija u državi, no u lipnju su zabilježili najveći pad od svih stranaka i sada su na 8,7 posto potpore birača.

Kod ostalih stranaka nema bitnih promjena. HSP dr. Ante Starčević ima potporu od 4,2 posto. HNS ima potporu od 4,1 posto. Lista Ivana Grubišića ima potporu od 3,1 posto, a HDSSB je na potpori od 2,9 posto.

HSS trenutno uživa potporu od 2,4 posto, a IDS je na 2,2 posto. BUZ ima potporu od 2 posto. HSU je na 1,7 posto, HSP na 1,3 posto a HSLS je na 1,1 posto. Kerumova stranka je na 0,8 posto, SDSS na 0,5 posto. Neodlučnih birača je 11,8 posto. Kod njih se bilježi najveći pad u zadnjih 12 mjeseci.

Većina političara u lipnju je popravila svoj rejting ili ga barem zadržala na istome.

Potpora predsjedniku Josipoviću porasla je na 81 posto. Predsjednik Sabora Josip Leko također je popravio rejting i sada je na 54 posto. Dragutin Lesar stranačkim rejtingom ne može biti zadovoljan, ali osobnim može jer je na 51 posto. Isti rejting ima i Ivan Grubišić. Vesna Pusić uživa potporu 48 posto birača.

Premijer Zoran Milanović ima potporu 38 posto birača. Ruža Tomašić je na 34 posto potpore, a Silvano Hrelja na 26 posto. Vladimir Šišljagić je na 25 posto potpore, kao i Ivan Jakovčić. Tomislav Karamarko je na 19 posto potpore birača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...