Razgovarajte s vašim tinejdžerom o seksu

Čini vam se da vaš tinejdžer jedva čeka krenuti izlaziti na spojeve? Tada je svakako vrijeme da zajedno sjednete i imate TAJ razgovor. Tinejdžeri prečesto ulaze u svijet odraslih bez da imaju osnovno znanje o seksu. Neplanirana trudnoća kod tinejdžera i spolno prenosive bolesti mogu se spriječiti i manja je vjerojatnost da će se dogoditi ukoliko o svemu informirate svoje dijete.

Čak ako vaš tinejdžer još nije stupio u spolne odnose, nema sumnje da je to često prisutna misao u njenoj ili njegovoj glavi. Dužnost vas kao roditelja je da obavite taj važan (i da, neugodan) razgovor o seksu. Nekoliko stvari trebate znati prije nego što se upustite u tu osjetljivu temu.

 

Statistike ne lažu

Sljedeći put kad ćete same sebi reći da je vaše dijete premlado da bi imalo seksualne odnose, suočite se sa zastrašujućim činjenicama. Istraživanje u Hrvatskoj iz 2005. pokazalo je kako je više od 40% ispitanika mlađih od 17 godina već stupilo u seksualne odnose, a čak oko 20% njih nije koristilo nikakvu zaštitu.

Također, sve više mladih upušta se u oralni i analni seks. Čak ako je vaše dijete još uvijek nevino, moguće je da se na spojevima događaju stvari kojima ne biste bili najsretniji. Pobrinite se da je vaše dijete upoznato s mogućim situacijama.

 

Top teme

Vaše dijete vjerojatno je saznalo osnovne stvari o seksu putem televizije ili u školi. Bolje ćete komunicirati s djetetom ako preskočite osnovne stvari i fokusirate se na bitnije teme, poput zaštite protiv spolno prenosivih bolesti i trudnoće.

Također, obratite pažnju na razgovor o tome kako seks treba biti stvar vlastitog odabira – a ne zato što ih netko tako savjetuje, nagovara ili zato jer “svi to rade”.

Za vrijeme razgovora, pazite da vam ton bude smiren, nemojte držati prodiku i podsjetite dijete da ste mu uvijek na raspolaganju ukoliko želi razgovarati, nevezano o kojoj temi se radi i kako god ona osjetljiva ili neugodna bila.

 

Upozorite na posljedice

Skoro sve čime se tinejdžer bavi nalazi se negdje na internetu. Naravno, flertanje i udvaranje često se odvija putem Facebooka. Zapravo, stručnjaci kažu kako je danas trend da tinejdžeri svojoj simpatiji šalju svoje gole slike. Možda vaše dijete to ne radi, ali sigurno se susrelo s online flertanjem, a moguće je i da objavljuje neke provokativne fotografije.

Kako biste objasnili djetetu da to što možda radi nije dobro, recite mu kako svi mogu vidjeti bilo kakve online aktivnosti, uključujući obitelj, susjede, profesore, možda jednog dana šefa… Recite mu da objavljuje i šalje samo one fotografije za koje bi mu bilo ugodno da vidi njegov profesor ili poslodavac.

 

Budite dobar primjer

Čak i ako se vaš tinejdžer ponaša pomalo buntovno, on ili ona u vama svejedno vidi svoj uzor i uči kako ići kroz život. Pogotovo kad je riječ o vezama.

Važno je da s partnerom smanjite svađe, povećate komunikaciju i da nikad ne pričate loše o svojim prijateljima ispred vaše djece. Pokažite vašem tinejdžeru prave vrijednosti duge veze, kroz poštovanje, kompromis i ljubav.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...