Rusija rasporedila mornaricu u Sredozemlju

Rusija je u četvrtak objavila kako je rasporedila mornaričku jedinicu u Sredozemnom moru što je potez za koji predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je u obranu ruske sigurnosti, ali dolazi dok se Moskva suočava sa Zapadom oko Sirije.

Rusija je rasporedila 16 ratnih brodova i tri helikoptera na brodovima u Sredozemlju što je prvo stalno raspoređivanje ratne mornarice u toj regiji od vremena Sovjetskog Saveza.

Putin je rekao kako raspoređivanje ne znači ‘mahanje sabljom’ te da se ne radi o prijetnji bilo kojoj zemlji.

Potpora Rusije sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u borbi protiv pobunjenika suprotstavili su Moskvu i Zapad.

‘Ovo je strateški važna regija i mi tu moramo obaviti zadaće kako osigurali nacionalnu sigurnost Ruske Federacije’, rekao je Putin.

Rusija je u ožujku održala velike mornaričke vježbe a kretanja njezinih brodova u blizini Sirije Zapad je shvatio kao Moskvino pokazivanje mišića budući ona prodaje oružje Assadovoj vladi i štiti je od bilo kakvih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

Ruska flota nazočna je u Siriji i ima tamo postrojenje za opskrbu.

Prije nekoliko dana Moskva je objavila kako će nastaviti ophodnje podmornica s nuklearnim oružjem u morima na južnoj polulopti 20 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza kao dio šireg nastojanja Putina da oživi rusku vojnu moć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...