Rusija želi zabraniti gej parovima posvajanje djece

Rusija se priprema donijeti zakon kojim će istospolnim parovima zabraniti posvajanje ruske djece, rekla je Olga Golodec, potpredsjednica vlade, nakon što je Francuska nedavno legalizirala istospolni brak.

“Brak osoba istoga spola nipošto nije u tradiciji ruskog naroda”, rekla je Golodec, dodavši da se on protivi “etičkim normama Rusije”.

Njezin savjetnik Aleksej Levčenko rekao je pak da posvajanje djece u takvim zajednicama nije ni sada moguće po ruskom obiteljskom zakonu.

“Vrlo je vjerojatno da i bez zakona sudovi neće dopustiti takva posvajanja. No ipak ćemo donijeti dopunu po kojoj će posvajanje djece izvan zemlje biti moguće samo heteroseksualnim parovima”, istaknula je Golodec.

Nekoliko dana pošto je francuska Narodna skupština izglasala zakon kojim dopušta istospolni brak, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da će Rusija možda preispitati ugovore o posvajanju sa zemljama koje su legalizirale takve brakove.

Povjerenik Kremlja za dječja prava Pavel Astahov izjavio je pak da je od predsjednika Dume (donjeg doma parlamenta) zatražio uvođenje moratorija na međuvladin ugovor o posvajanju djece koji su potpisale Francuska i Rusija.

Homoseksualnost je u Rusiji do 1993. bila kazneno djelo, a sve do 1999. smatrala se psihičkom bolešću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...