Sabor o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava

Hrvatski sabor zaključit će ovotjedno zasjedanje glasovanjem o raspravljenim točkama, a sjednica počinje raspravom o prijedlogu zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.

U sklopu usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, Vlada predlaže da se po hitnom postupku u zakon prenesu odredbe direktiva EU-a iz tog područja. Tako se, uz ostalo, prenose jedinstveni uvjeti EU-a za davanje ovlaštenja strojovođama za upravljanje lokomotivama i vlakovima.

Ovlaštenje strojovođa dokazuje se dozvolom iz koje je očito ispunjavanje zdravstvenih zahtjeva, osnovnog obrazovanja i opće stručne osposobljenosti, te potvrdom kojom se potvrđuje poznavanje infrastrukture, sposobnost upravljanja vozilima i poznavanje jezika.

Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava utvrđuju se osnove za postizanje tehničke usklađenosti, smanjivanje prepreka te poboljšavanje i razvoj usluga u međunarodnom željezničkom prometu u EU-u i s trećim zemljama, ističe predlagatelj.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...