Sabor o suradnji parlamenta i Vlade u europskim poslovima

Sabor sjednicu nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima.

Prema prijedlogu zakona Sabor će razmatrati stajališta Vlade za europsko usuglašavanje i moći će davati svoja mišljenja na osnovu kojih bi Vladini predstavnici trebali djelovati u institucijama Europske unije. Zakonom se utvrđuju i načini komunikacije Banskih dvora sa Saborom i informiranja Sabora za sve sastanke europskih institucija. U prvom čitanju oporba je poručila da se zakonom minorizira uloga Sabora u odnosu na Vladu. HDZ-ovac Željko Reiner.

“Čini mi se da se ide u jednom drugom smjeru, da će izvršna vlast značajno jačati, a parlament zapravo biti samo u funkciji podržavanja odluka izvršne vlasti”, rekao je HDZ-ovac Željko Reiner.

Glavne zamjerke oporbe su uvažene, pa je Odbor za Ustav i poslovnik u prijedlog zakona unio obvezu prema kojoj će premijer i Vlada češće morati izvještavati Sabor o pitanjima koja se tiču EU.

“O sastancima Europskog vijeća Vlada će biti dužna obavijestiti Sabor o dnevnom redu i temama za svaku sjednicu prije održavanja, a nakon održavanja Vlada će Sabor biti dužna obavijestiti u pisanom obliku o tome što se dogodilo na sjednici te, u slučaju da postoji potreba, se i prije i nakon sjednica Europskog vijeća može, uz prisustvo predsjednika Vlade, može provesti rasprava na Odboru ili na plenarnoj sjednici”, istaknuo je šef Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđa Grbin.

Prijašnjom verzijom zakona predviđalo se da premijer samo dva puta godišnje izvještava Sabor o europskim pitanjima. Također je bilo predviđeno da predsjednik Sabora, iznimno, može pozvati premijera da Saboru podnese izvješće, a po novom prijedlogu to će moći učiniti i Odbor za europske poslove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...