SDP-ovo kadroviranje: Mirjana Mrčela sanacijska upraviteljica zadarske bolnice?

Izbor sanacijskog vijeća i sanacijskog upravitelja Opće bolnice Zadar u završnoj je fazi, Vlada Zorana Milanovića na ovotjednoj sjednici to nije učinila, odgađajući, pretpostavlja se, imenovanje za idući tjedan, ali se u Zadru pojavila informacija kako je najozbiljnija kandidatkinja za mjesto sanacijske upraviteljice Mirjana Mrčela. Budući da je s mogućnosti takvog raspleta neslužbeno upoznat i sadašnji vrh Opće bolnice, ime Mirjane Mrčele munjevito se proširilo izazivajući kontroverzne reakcije.

U Zadarskoj županiji nemaju nikakvih spoznaja o imenovanju Mirjane Mrčele za sanacijsku upraviteljicu, a župan Stipe Zrilić kratko je izjavio da ne zna o kome se radi, pa da ništa ne može ni komentirati. Mada službenih reakcija još nema, vrlo se zanimljivom čini podudarnost neslužbenih stavova gradskog SDP-a i lokalnog HDZ-a: na obje strane smatraju da se radi o “očitom političkom kadroviranju ministra zdravlja Rajka Ostojića”, pa i gradski SDP i vladajući HDZ (koji je “izgubio bolnicu”) s određenom dozom zabrinutosti gledaju na rasplet teške financijske krize u najvećoj ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi. Pozadina te podudarnosti krije se u činjenici da je Mirjana Mrčela kadrovski potez predsjednice ŽO SDP-a Renate Sabljar Dračevac i njezina intenzivnog političkog linka s ministrom Ostojićem, ali i još nekim SDP-ovim ljudima u Vladi.

Neslužbene, ali krajnje pouzdane informacije govore da je upravo Sabljar Dračevac obavijestila sadašnji vrh OB Zadar o raspletu imenovanja sanacijskog upravitelja. To je za HDZ-ovce bilo dovoljno za uzbunu, a u gradskom SDP-u skepsa je poduprta dugogodišnjim rascjepom između GO i ŽO stranke i nepremostivim sukobom sa Sabljar Dračevac. HDZ olako zaboravlja da je OB Zadar oduvijek bila premrežena političkim kadrovima, dominantno HDZ-a, dok bi gradski SDP najradije smetnuo s uma da su se i neki njihovi kadrovski potezi ubrzo pokazali kao “politički abortus”. No, tko je Mirjana Mrčela?

Njezini protivnici podvlače činjenicu da je Mirjana Mrčela supruga Branka Mrčele, najpouzdanijeg suradnika Renate Sabljar Dračevac, ali i majka Nina Mrčele, tajnika ŽO SDP-a, pa se protivljenje svodi na očigledno političko kadroviranje. S druge strane, Mirjana Mrčela je diplomirana ekonomistica koja je sedam godina bila šefica financija u nekadašnjoj Tvornici duhana Zadar.

Kada je TDZ otišao u povijest, Mrčela je otvorila privatni knjigovodstveni servis, ali to kod oponenata izaziva sumnju u njezinu sposobnost da sada preuzme brigu o financijski devastiranoj ustanovi s više od 1300 zaposlenih i brojnim unutarnjim trzavicama.

– Ona je obrazovana, samozatajna, vrijedna, čestita i predana poslu, to je sigurno – kaže nam osoba koja je svojedobno u TDZ radila s Mirjanom Mrčelom.

Evo što o mogućnosti da preuzme mjesto sanacijske upraviteljice kaže Mirjana Mrčela:

– Nijedna nadležna institucija nije sa mnom kontaktirala glede moguće pozicije sanacijske upraviteljice OB Zadar, a ako bi mi takva funkcija bila ponuđena, smatrala bih to priznanjem svojoj profesionalnoj karijeri, velikom obvezom prema građanima Zadra, te vrlo odgovorno promislila o ponudi.

Odluka ministra zdravlja Rajka Ostojića i Vlade o imenovanju sanacijskog vijeća i upravitelja ili upraviteljice mogla bi uslijediti već idućeg tjedna. Potpuno je sigurno da je životopis Mirjane Mrčele već odavno na stolu ministra Ostojića. Renatu Sabljar Dračevac smo pitali je li točno da je ona obavijestila vrh OB Zadar da će Mrčela postati sanacijska upraviteljica, te smatra li to pogodnim rješenjem s obzirom na to da je riječ o supruzi njezina stranačkog suradnika i majci tajnika ŽO SDP-a.

– Za izbor sanacijskog upravitelja ili upraviteljice Opće bolnice Zadar ne bi trebala biti ni olakotna, ali ni otegotna okolnost bilo kakva stranačka pripadnost i vjerujem da će Ministarstvo zdravlja odrediti najpogodniju osobu. S obzirom na stručne kvalifikacije, znanje i iskustvo, te moralne stavove gospođe Mrčele, vjerujem da bi ona mogla biti izvrstan izbor – odgovorila je predsjednica ŽO Renata Sabljar Dračevac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...