Šefica porezne: “Novine će svaki dan morati objavljivati koliko imaju riječi!”

Porezna uprava Ministarstva financija poslala je PDV identifikacijske brojeve (PDV ID) na adrese poduzetnika koji već posluju sa zemljama članicama Europske unije, njih oko 32 tisuće, koji će od 1. srpnja, odnosno od ulaska Hrvatske u EU i početka primjene novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), biti nužni za transakcije s EU.

– Od 1. srpnja dosadašnji izvoz u zemlje EU postaju isporuke dobara na području EU, a dosadašnji uvoz iz tih zemalja stjecanje dobara unutar EU i kao takvi oni postaju oslobođeni svih carinskih formalnosti i davanja. Kako bi se isporuke i stjecanje dobara mogli provoditi, poduzetnici moraju imati svoj PDV ID broj, koji će im osim za identifikaciju, provjeru poreznog statusa i kontrolu mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, služiti i za oslobođenje od PDV-a – pojasnila je pomoćnica ravnateljice Porezne uprave za porezni sustav Marijana Vuraić Kudeljan.

Novim zakonom o PDV-u dodane su i tri nove odredbe o sniženim stopama poreza – snižena stopa od 10 posto uvodi se za smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma te na ulaznice za koncerte, a od 5 posto na dnevni tisak s više od 25.000 riječi autorskih tekstova dnevno i koji ima statut medija. Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, na novinarski je upit tko će brojati riječi, rekla da je za tumačenje odredbi vezanih uz PDV za tiskovine nadležno Ministarstvo kulture. Ono će, kazala je, dva puta godišnje kontrolirati dnevne tiskovine, koje pak imaju obvezu na svojim stranicama dnevno imati podatak o broju riječi autorskih tekstova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...