Solsticij u najmanjoj katedrali na svijetu

Točno u 7 sati i 4 minute jučer je u crkvici sv. Križa u Ninu počela igra svjetlosti, koja je posvjedočila da je stiglo još jedno ljeto. Sunčane zrake prodirale su u unutrašnjost crkve kroz tri malena prozorčića, u 10 sati zrake su stigle do središta apside, da bi sv. Križ “napustile” u 12.30 sati.

Ljetni solsticij i ove su godine u crkvici dočekali sudionici Festivala sunca i svjetlosti, što ga tradicionalno organizira Turistička zajednica Grada Nina. Manifestacijom koja već prelazi okvire grada Nina i Zadarske županije nastoji se valorizaciji astronomski i arhitektonski značaja crkve sv. Križa, koju je u 19. stoljeću čuveni engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu.

Festival je započeo likovnom kreativnom radionicom u obližnjoj Baroknoj kući pod motom “Učimo glagoljicu”. Okupljenim polaznicima, uglavnom učenicima osnovne i srednjih škola o glagoljaštvu je govorio poznati zadarski glagoljaški krasopisac Darijo Tikulin.  U nastavku večeri na Višeslavovom trgu upriličen je folklorni program, tijekom kojeg su se brojnim Ninjanima i njihovim gostima predstavile folklorne skupine iz Ukrajine, Mađarske, Turske i Njemačke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...