“Sravnili” nelegalnu kuću u uvali Bujsin na Silbi

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja upozorili su da uklanjanje bespravnih objekata neće prestati ni za vrijeme turističke sezone, pa su to i dokazali: na Silbi su upravo uklonjene dvije bespravne građevine. Njihova je gradnja počela nakon 21. lipnja 2011. godine i nije ih ni na koji način bilo moguće legalizirati, a upravo se takvi objekti nalaze na prioritetnoj listi za rušenje.

Građevinska je inspekcija stigla na Silbu zahvaljujući prijavama građana i tamošnjeg Mjesnog odbora koji su se uzbunili zbog divlje gradnje u netaknutoj prirodi uvale Bujsin, gdje je, unutar obalnog pojasa i izvan građevinske zone, bespravno gradio Anto Jurić iz Zaprešića. Inspektori su označili gradilište i zatvorili ga, ali je investitor nastavio s radovima pa je reagirala i policija. Unatoč svemu, kuća je ipak izgrađena.

 

‘To nećemo tolerirati’

“Građevinska je inspekcija odmah, po utvrđenom činjeničnom stanju, zabranila daljnju gradnju i donijela rješenja o uklanjanju. Jedan od investitora ignorirao je zabranu gradnje i nastavio graditi, nakon čega je morala intervenirati policija. Budući da investitori nisu postupili po rješenju Građevinske inspekcije i sami uklonili bespravnu gradnju, to će o njihovu trošku učiniti ugovorni izvođač Ministarstva”, stoji u priopćenju koje je u povodu rušenja Jurićeve građevine izdalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

− Ministarstvo je odradilo izvrstan posao, jer je sve počelo prijavom inspekciji u travnju. Vlasnik objekta ipak je uspio staviti krov, vrata i prozore na svoju kuću, iako mu je zabrana gradnje stigla još u vrijeme kad su bili izgrađeni samo temelji − kaže Ana Lukin, predsjednica Mjesnog odbora, podvlačeći svoje, ali i zadovoljstvo mještana Silbe činjenicom što su inspekcije iznimno brzo izišle na teren.

− Kad je uočena gradnja daleko izvan građevinskog područja, održali smo zbor mještana i zaključili da to nećemo tolerirati, pogotovo jer je investitor bio bahat i nastavljao graditi, ignorirajući zabranu i stav cijele Silbe. Zadovoljni smo što je Ministarstvo brzo reagiralo i što je sve riješeno u skladu sa zakonom − zaključuje Lukin, objašnjavajući da na Silbi do toga slučaja nisu imali problema s divljom gradnjom i građevinskim zahvatima izvan građevinskog područja, pa ne čudi što su preko Facebook grupe Mjesni odbor Silba i mještani pozvali na praćenje ovoga slučaja i prijavu svih promjena na bespravnom gradilištu. U priopćenju Ministarstva stoji da je uklonjena prizemna kuća veličine 14,4 x 13,5 metara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...