Stakla na Trgu trebala bi biti i prozirna i sigurna

Staklene plohe na novouređenom zadarskom Trgu Petra Zoranića skliske su i opasne za prolaznike i šetače. Naime, nakon svečanog otvaranja ovog gradskog prostora nije prošao niti dan, a već su bili uočeni propusti. Naravno, pri tome očito projektanti nisu vodili računa jesu li ista ili slična idejna rješenja rađena prema uzoru na otvoreni ili zatvoreni prostor neke prestižne europske destinacije, a očito ni na klimu koja prevladava u našem podneblju.

 

Redari i staklari

Najčešći posjetitelji ostakljenih površina zapravo su komunalni redari koji oko podnih staklenih ploha postavljaju trake upozorenja i tako ograđuju stakla, ukazujući na opasnost od pada. Osim, komunalnih redara za kišnog vremena, naoblake i razvedravanja najviše posla i vremena na Trgu provodi lokalni staklar zadužen za pranje stakala priborom za vanjsko pranje okomitih stakala, koji je očito dobro primjenjiv i za ova podna.

Trg Petra Zoranića poslije kiše postaje pravi “izazov”. Ostakljene površine na arheološkim lokalitetima izazvale su nebrojene padove turista, ali i domaćih ljudi. Iz Grada su svu odgovornost za promašaj i nedostatke ovog 9,5 milijuna vrijednog projekta prebacili na projektante Alesandru Krebel Kostrenčić i Alana Kostrenčića koji su postojeću zaštitu stakla, koje je po definiciji klizav materijal, tražili po uzoru na jedan muzej u Ateni. Iz Grada su im dali rok do 1. lipnja da riješe o svom trošku spomenuti problem, no prema dostupnim informacijama, on se prolongirao.

Matko Segarić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo poručuje kako su odgovorni pronašli rješenje.

 

Pogled u davno vrijeme

– Staklene površine predviđene su projektom, a za cilj su imale pružiti turistima i domaćima pogled u neko davno vrijeme. Arheološke iskopine imaju potencijala mamiti pozornost javnosti, a da bi se u tome i uspjelo potrebno je ukloniti sve opasnosti kako bi Trg mogao služiti kao javna površina. Projektanti su doduše ugradili čestice protiv proklizavanja, no očito ne u dovoljnoj mjeri. Koliko sam sada upućen, tehnologija stakla je konačno riješena te početkom sljedećeg tjedna očekujemo uzorak stakla koji bi nam trebao biti dostavljen na uvid kako bismo vidjeli je li staklo kvalitetno tehnološki riješeno te je li primjenjivo na trgu. Struka je još jednom odradila svoj dio posla, ali ovoga puta prije realizacije, odnosno preuređenja tog kritičnog dijela želimo vidjeti kakvo je rješenje. Naime, sada pušemo i na hladno, zaključio je Segarić.

U traženju balansa između prozirnosti i sigurnosti pati ovo potonje. No, dobra je vijest, kako ističu iz Grada, da dodatni radovi porezne obveznike neće koštati ni kune, odnosno da je sva odgovornost na projektantima.

Drugi problem koji staklene površine trpe jest i zamagljivanje, no i tome bi kroz tjedan dana trebao doći kraj kada se očekuje drugi odvlaživač budući da je jedan već stigao proteklih dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...