Što činiti nakon što vas on prevari?

Knjiga ‘The New Monogamy: Redefining Your relationship After Infidelity’ nudi savjete za život nakon što se dogodi bračna prevara.

Preljub danas nije rijetka pojava i mnogi ljudi u braku često se suočavaju s njime. Kad se dogodi, život se na neki način raspada i valja mudro skupiti razbacane komadiće i složiti ih u novu cjelinu. Što činiti kad vam se dogodi prevara? Oprostiti ili ne? Kako se postaviti? Kratak vodič nudi knjiga ‘The New Monogamy: Redefining Your relationship After Infidelity’, autorice dr. Tammy Nelson. Savjeti se odnose na žene koje su odlučile oprostiti prevaru i ostati u braku.

Brinite se o sebi
Ako ste nedavno saznali da vas partner vara, vjerojatno ste u rasulu i to je normalno. U tom prvom razdoblju u kojemu ste iznimno ranjivi, jako je važno da pazite na sebe. Čak i ako imate obitelj, sebe stavite na prvo mjesto. Morate se iscijeliti i zaliječiti rane kako biste kasnije mogli biti normalni za svoju obitelj. U tom razdoblju činite stvari koje inače volite, ali nikad nemate vremena. Otiđite na put ili izložbu, priuštite si masažu ili akupunkturu, počnite vježbati ili slikati… Osamite se ako vam tako odgovara ili s najboljom prijateljicom otputujte. Poanta je da se njegujete kao malo dijete sve dok vam ne bude bolje.

Razgovarajte
Iznimno je važno komunicirati u razdoblju nakon prevare. To je važno jer nekome morate moći artikulirati svoje emocije. To vjerojatno neće biti suprug koji vas je varao, ali hoće vaša obitelj i prijatelji. S vremenom ćete razgovarati i sa suprugom, a važno je da to znate učiniti na pravi način. Od optuživanja i svađanja nema ništa. Morate znati zauzeti se za sebe, ali da pritom ostanete na dostojanstvenoj razini. Ako niste sigurni u svoje komunikacijske vještine, konzultirajte se s nekim kome to dobro ide ili se informirajte putem literature.

Zajednička analiza odnosa
Nakon što prođe prvo razdoblje vaše ranjivosti (vremensko razdoblje ovisi od žene do žene i najbolje je ono koje odgovara vama), morat ćete sjesti sa suprugom i napraviti malu retrospektivu vašeg odnosa. Zašto se dogodila prevara? Što joj je prethodilo? Kako ste se oboje osjećali u braku prije prevare? Kako poslije? Mnogo je pitanja na koja trebate odgovoriti, pa si uzmite vremena. Ne morate sve razriješiti u jednom danu. Važno je samo da ste oboje iskreni i da pokušate shvatiti ima li smisla da ostajete zajedno u braku.

Napravite novi sporazum o monogamiji
Ako ste odlučili ostati zajedno, svakako napravite sporazum o monogamiji. Vaš novi sporazum na neki će način razjasniti sva neizgovorena očekivanja koja su i dovela do izdaje i povrede osjećaja. U taj sporazum možete uključiti sve što vas dvoje smatrate da je važno za vašu zajedničku budućnost. Sporazum neka bude na papiru jer će tako biti vidljiv znak novog početka. Upravo to i je poanta sporazuma – ne nastavljate tamo gdje ste stali, nego idete ispočetka.

Prošlost neka ostane u prošlosti
Budući da ste braku dali novu šansu, nemojte ga onda kasnije opterećivati prošlošću. Ako stalno budete podsjećali supruga da je zgriješio, a on vas da stalno to prigovarate, ponovno ćete se naći u slijepoj ulici. Prošlost ostavite u prošlosti. Njoj nema mjesta u budućnosti i jedino tako možete imati sretan život te zdrav i stabilan brak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...