Štrajka neće biti! Vlada i sindikati postigli dogovor!

– Dragi maturanti, nemojte biti nervozni, sutra izađite na ispit državne mature jer štrajka neće biti. Dogovor sa sindikatima je postignut – upravo je rekao ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović koji je prvi izašao s pregovora Vlade sa sindikatima državnih i javnih službi.

 

– Štrajk je otkazan, Vlada i sindikati državnih i javnih službi parafirali su sporazum u kojem će, nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, sjesti i razgovarati o načinu i modalitetu podizanja koeficijenata – rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Mirando Mrsić napomenuo je: – Uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto.

 

Potpisivanju nije prisustvovao Vilim Ribić, ali kolege tvrde da je imao dogovoren put.

 

Sindikati koji nisu bili u sporu s Vladom jučer su odbili potpisati sporazum bez prethodnih konzultacija sa svojim tijelima.

 

Preporod neće potpisati sporazum

 

Preporod neće potpisati sporazum s Vladom, kazao je danas u Rijeci Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. U ovom, četvrtom po redu sporazumu koji Vlada nudi sindikatima još se jednom, baš kao i u sporazumima iz 2009., 2011. i 2012. godine, uređuje povećanje plaće nakon izlaska iz krize, pa Stipić pita čemu uopće novi sporazum. Dodaje kako sindikati koji ga potpisuju ništa ne traže, a Vlada im pak ništa neće dati. Naime, u članku 2. toga sporazuma, koji Stipić naziva “futurističkim manifestom” napisanim prema matrici prijašnjih sporazuma koju je stvorio Vilim Ribić zajedno sa Sanaderom, Kosor, a sada i Mrsićem, predlaže se da nakon što bruto društveni proizvod dosegne razinu iz 2008. godine slijedi porast osnovice za obračun plaće od tri posto.

Vlada je spremna prihvatiti kao kompromisno rješenje da referentna godina bude i 2009. No u Hrvatskoj ni izbliza nema znakova ekonomskog oporavka pa tako ni rasta BDP-a, napominje Stipić upozorivši kako radnici u javnim i državnim ustanovama od toga neće ništa imati, osim što će to, ako dođe do sporazuma, Vladi pomoći da se riješi neugodnog štrajka u državnim i javnim službama.

– Ovako osmišljeni štrajk ne može dati rezultate, a stvorit će probleme, ako nikome drugome, našim maturantima. Nisam za borbu preko tuđih leđa, a osobito ne leđa mojih učenika. Tako razmišlja i većina nastavnika – kaže Stipić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...