Svjetski dan oceana

Svjetski je dan oceana. Posvećen je temi Zajedno imamo snagu zaštititi ocean, a u ovogodišnjoj poruci naglašena je važnost oceana u svakodnevnom životu stanovnika Zemlje jer promjene kreću od svakog pojedinca, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Svjetski dan oceana svake se godine obilježava 8. lipnja a Ujedinjeni narodi službeno su ga proglasili 1992. godine.

Proglašenjem Svjetskog dana oceana učinjen je značajan korak u zaštiti i očuvanju svjetskih oceana te stvorena prilika za podizanje svijesti javnosti o trenutnim izazovima s kojima se suočava međunarodna zajednica po pitanju zaštite oceana. Prilika je to da se prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te da razmislimo što oceani znače za nas, da upozorimo na pretjerano iskorištavanje od strane čovjeka te potaknemo na potrebne promjene, ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Dodaje i da su, zato što oceani održavaju život na Zemlji, oni danas naša odgovornost i potrebno ih je očuvati za buduće generacije.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode podsjeća da čak 70 posto površine našeg planeta prekrivaju mora i oceani, pri čemu se razlikuju Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Naš Jadran, kao dio Sredozemnog mora, također je dio toga velikog oceana. Po okvirnim procjenama, u Jadranu živi ili se razmnožava između sedam i osam tisuća vrsta i podvrsta, od toga više od 5.500 morskih beskralježnjaka, oko 600 vrsta alga, preko 280 vrsta spužava, 449 vrsta riba i četiri morske cvjetnice, među kojima i posidonija (Posidonia oceanica), čija prostrana naselja, u kojima se razmnožavaju i hrane brojne morske vrste, možemo naći duž cijele naše obale i otoka.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode upozorava da je život u morima i oceanima suočen s ozbiljnim prijetnjama, a glavni uzorci smanjenja bioraznolikosti u morskom okolišu su onečišćenje, globalna promjena klime, invazivne vrste i pretjeran izlov ribljeg fonda.

Procjenjuje se da je oko 80 posto svjetskog komercijalnog ribljeg fonda izlovljeno, 19 posto koraljnih grebena nepovratno izgubljeno, a 65 posto zajednica morskih cvjetnica uništeno. Jedan od uspješnih načina oporavka obalnih i morskih ekosustava te bioraznolikosti jest uspostava zaštićenih morskih područja, između ostalih i uspostavom ekološke mreže Natura 2000, navodi uz ostalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...