Temperaturni šok može imati smrtni ishod

Živa u termometru na cijelom zadarskom području već se kreće prema 30 stupnjeva, a meteorolozi u petak očekuju rekordnih 32 stupnja. Alarm je to za sve kronične bolesnike kojima, kako doznajemo u Hitnoj medicinskoj pomoći i na Odjelu kardiologije, temeperature izmjerene posljednjih dana ipak nisu ugrozile zdravlje.

– Nama se tijekom ljetnih mjeseci udvostruči posao i broj intervencija, kako zbog turista koji provode godišnje odmore na našem području, tako i zbog vrućina. Ipak, ovih dana, iako su izmjerene one prave, ljetne temperature, nismo imali povećan broj intervencija koje bismo mogli povezati s vrućinama – kaže liječnica Ana Petrović iz zadarske HMP, a jednako su nam rekli i na Odjelu kardiologije u Općoj bolnici Zadar.

Kako nam ljeto i kalendarski dolazi krajem tjedna dr. Petrović je upozorila prije svega kronične bolesnike, ali i osobe starije životne dobi te roditelje djece do četiri godine da se čuvaju izlaganja suncu, posebice u vremenu od 11 do 17 sati.

– Najbolje je vrijeme od 11 do 17 sati provoditi u klimatiziranim prostorima te temperaturu namjestiti da bude najviše pet do sedam stupnjeva niža, nego je vani. U protivnom može doći do temperaturnog šoka koji za posljedicu može imati i smrtni ishod – upozorila je dr. Petrović, napominjući da osobe, koje se bave nekim poslovima na otvorenom prostoru ili iz bilo kojeg drugog razloga se moraju izlagati suncu u vremenu od 11 do 17 sati, obavezno uzimaju dovoljno tekućine i glavu zaštite šeširima ili kapama. Da u tim slučajevima ne bi došlo do dehidracije dr. Petrović je preporučila piti četiri čaše vode svakih sat i pol vremena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...