Todorić opet “ušparao” milijune na štetu državnog proračuna!

Kupnja Hotela Koločep od strane Karisma Hotels Adriatic (KHA) za 36,4 milijuna kuna napravljena je na nezakonit način, javna dražba provedena je netransparentno, a drugim ponuditeljima nije omogućen uvid u pravo stanje Hotela Koločep pa su tako oštećeni drugi vjerovnici stečajnog dužnika. Sve ovo nabrojio je jedan od stečajnih vjerovnika hotela na otoku Koločep, Željko Markota koji je najavio i sudske tužbe nakon što je stečajni sudac odbio sve njegove prigovore.

Prema računici Markote, Todorićevom kupnjom hotela napravljena je šteta za proračun u iznosu od 50 do 150 milijuna kuna koliko bi iznosila cijena da su se dionice hotela prodale na transparentan i javan način.

 

Gotovo mjesec dana prije javne dražbe objavljivali oglase

S obzirom da je ministar turizma Darko Lorencin bio nazočan u Dubrovniku prije mjesec dana na svečanom potpisivanju Ugovora o suradnji između triju tvrtki hrvatskog Agrokora, hotelske grupacije Karisma Hotels Adriatic i TUI Travela, može se naravno već sada pretpostaviti s kakvim će uspjehom proći tužba u Hrvatskoj, ali i cijela medijska priča oko Hotela Koločep.

Za sada ostaje da je Todorić sa svojim partnerima kupio Hotel Koločep na javnoj dražbi za 36,4 milijuna kuna te tako i službeno ušao u hotelijerski posao. No, oko Hotela Koločep već se duže vrijeme vuku repovi afera koje do sada nisu imale svoje epilog, a s ulaskom moćnog Todorića samo se zapravo nastavljaju.

Za početak valja naglasiti kako se prije javne dražbe, koja je održana 6. lipnja ove godine, već duže vrijeme moglo čuti kako je Todorić zapravo novi vlasnik Hotela Koločep, uz potporu resornog ministra turizma. Uostalom, mjesec dana prije nego što se uopće znalo o javnoj dražbi u lokalnom tjedniku Dubrovački vjesnik izašao je oglas za posao Karisma Hotels Adriatic u kojem traže jednog voditelja kontrolinga, a u opisu se navodi kako KHA u svom sastavu ima Hotele Koločep. Što znači da su gotovo mjesec dana prije nego što je posao zaključen već znali da će dobiti hotele na ovom dubrovačkom otoku.

Osim samouvjerenosti Karisme da će kupiti hotel po povoljnoj cijeni, Markota traži da se u ovom slučaju ispita je li moguće da je Karisma već upravljala Hotelima Koločep i prije nego što su joj Hoteli prodani i to na temelju ugovora o višegodišnjem zakupu?

“Takvo stanje stvari, gdje je upravljanje Hotelima Koločep d.d. prepušteno drugoj osobi, prije nego je održana dražba i prije nego su prodane dionice, protivno je zajedničkom interesu stečajnih vjerovnika i odlukama skupštine vjerovnika. Nesporno je kako višegodišnji zakup Hotela, i s tim povezani zajam Hotelima u iznosu od 7,5 milijuna kn, ima negativne implikacije kako po interes potencijalnih kupaca većinskog paketa dionica tako i na cijenu dionice. Obzirom da takvo stanje nije obuhvaćeno procjenom vrijednosti dionica sačinjenom prije 15 mjeseci, bez odlaganja je potrebno poduzeti odgovarajuće mjere radi uklanjanja nepravilnosti u provedbi prodaje dionica i zaštite imovine stečajnog dužnika”, tražio je odgovore Markota, ali bez uspjeha.

 

Treća sreća na trećem ročištu

Napomenimo kako je ovdje bila riječ o trećem ročištu na kojem su se prodavale dionice Hotela. Prvo ročište trebalo je biti krajem veljače, ali je odgođeno. Na drugom ročištu od 23. travnja nije bilo prijava ni uplata jamčevine, no bilo je primjedbi potencijalnih kupaca da nikako nisu mogli doći do potrebne dokumentacije da bi napravili “due diligence” Hotela Koločep. Na trećoj dražbi od 6. lipnja, kao što smo napisali u uvodu, jedini ponuditelj bio je KHA.

Željko Markota koji godinama upozorava na situaciju oko Hotela Koločep nabrojao nam je čak 10 osnovnih nezakonitosti koje su dovele do toga da Todorić i njegovi partneri postanu vlasnici hotela na dubrovačkom otoku.

“Prodaju se dionice Hotela Koločep d.d. koje više nisu stvarno vlasništvo ustanove Otok znanja jer je privatizacijski ugovor, kojim je Otok znanja stekao te dionice, raskinut po zakonu, a dionice su vlasništvo RH od 31.12.2010”, tvrdi Markota dodajući da je stečaj nad ustanovom Otok znanja otvoren na prijedlog Privredne banke Zagreb. Banka na stečajno ročište šalje svog odvjetnika koji se lažno predstavlja kao zakonski zastupnik ustanove Otok znanja pa je stečaj otvoren isključivo štetnom izjavom odvjetnika koji je lažno i neovlašteno zastupao Ustanovu, tvrdi Markota. Kaže nam da o svemu postoji zapisnik i rješenje koji sadržavaju i sva imena i sve događaje.

 

DORH ne smije ništa, jer od 2007. godine istražuje!?

“U okviru tako otvorenog i nezakonitog stečaja, i prodaja dionica zakazana je na nezakonit način. Umjesto zakonom predviđenog investicijskog društva, prodaje ih stečajna upraviteljica. Ista radi ogromne propuste i čini štetu društvu čiji stečaj vodi”, tvrdi Markota naglasivši da se na stečajnu upraviteljicu žalilo više interesanata za kupovinu dionica.

Pokušano je više puta provesti izuzeće stečajnog suca, zatražen je i inspekcijski nadzor Ministarstva pravosuđa, podnijete su kaznene prijave protiv djelatnika banke i više službenih osoba, no bez uspjeha. Uostalom, Hoteli Koločep aktualna su afera čak tri premijera koji nisu napravili ništa: od Ive Sanadera, preko Jadranke Kosor pa do Zorana Milanovića.

“U posljednje dvije godine premijeri RH su oko 8 puta tražili da se AUDIO očituje. Bez uspjeha. Sabor je tražio očitovanje DORH-a. Opet bezuspješno jer u DORH-u ne mogu ništa reći jer vode istragu od 2007. godine” kaže nam Markota zaključivši da su Republika Hrvatska ali i svi građani trajno oštećeni za 50 – 150 milijuna kuna koliko iznosi šteta u ovoj aferi, odnosno toliki bi bio prihod proračuna da se dionice ponovno prodaju, ali javno i transparentno.

 

Zašto svi šute

“Hipotetski, da je Banka sa stranim partnerom htjela donirati 50-150 milijuna kuna školama ili bolnicama, bilo bi medijskih i sigurno službenih istraga kao u priči. Ovako, kad se javno i otvoreno oštećuje proračun i krši zakon, onda svi šute”, kaže nam Markota na kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...