Tomislav Marijan Bilosnić uzvanik Trinaestih pjesničkih susreta hrvatske izvandomovinske lirike u Beču

Tomislav Marijan Bilosnić, ugledni hrvatski književnik i slikar, boravio je od 6. do 8. lipnja 2013. godine u Beču na Trinaestim pjesničkim susretima hrvatske izvandomovinske lirike Na pragu doma. Uz Gordana Bakotu, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Austriji, Dariju Krstičević, predstojnicu Državnog ureda za Hrvate izvan RH, te Branku Bezić Filipović,voditeljicu splitske podružnice Hrvatske Matice iseljenika, Bilosnić je na Susretima u Beču, kao i prošle godine u Missisaaugi u Kanadi, boravio kao posebni uzvanik ove značajne i tradicionalne svjetske pjesničke manifestacije, koja se svake godine održava u drugom gradu i na drugom kontinentu. Ovdje valja naglasiti da je Tomislav Marijan Bilosnić bio recenzent jubilarnih Desetih pjesničkim susretima hrvatske izvandomovinske lirike koji su se održali u Zadru.

Ovogodišnje Pjesničkim susretima hrvatske izvandomovinske lirike organizirali su Hrvatski povijesni institut – Hrvatski kolegij Beč, Hrvatski svjetski kongres Austria i Pjesnička udruga hrvatske izvandomovinske lirike New York. Program koji se odvijao u Institutu Historicum Croaticum – Kroatisches kollegium, u Bečnu sastojao se od nastupa pjesnika iz Amerike, Kanade, Australije i Europe, te predstavljanja dvanaeste zbirke HIL-a U potrazi za izgubljenim obzorima. Isto tako u Beču je održana i Godišnja skupština pjesničke udruge HIL-e NY, na kojoj je odlučeno da se naredni Susreti održe u gradu Vukovaru.

Uz Tomislava Marijana Bilosnića, kao gosti iz Hrvatske na Trinaestim pjesničkim susretima hrvatske izvandomovinske lirike boravili su i pjesnik Stjepan Šešelj, glavni urednik Hrvatskog slova i književnik Đuro Vidmarović, bivši hrvatski veleposlanik u Ukrajini, koji su ranijih godina bili recenzenti pjesničkih zbirki ovih Susreta.

U kulturno-umjetničkom programu Susreta sa svojom predstavom Govorite li hrvatski nastupio je poznati dramski umjetnik Joško Ševo. Susrete su otvorili i pozdravili Gordan Bakota, veleposlanik RH u Republici Austriji i Branimir Lončar, generalni konzul u istom veleposlanstvu. Uz predsjednicu gđu. Nadu Pupačić iz New Yorka, Susrete su kao domaćini u Beču vodili Frančeska Liebmann i Željko Batarilo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...